Egyezségre jutott az ukrán Naftohaz és az orosz Gazprom a gázárról

Az ukrán Naftohaz nemzeti részvénytársaság megegyezett az orosz gázóriással, hogy 2012-ig a két ország viszonylatában teljesen áttérnek a piaci árak alkalmazására. Az Európába irányuló orosz földgáz ukrajnai tranzitja a 2008-as szinten marad – olvasható Zerkalo nyegyeli c. lap honlapján.

A két gáztársaság közötti közvetlen kapcsolatok kialakítására vonatkozó intézkedésekről írt alá csütörtök este az ukrán Naftohaz és az orosz Gazprom. Ennek megfelelően az ukrán vállalat a RoszUkrEnergo közvetítő vállalattal szembeni tartozásait az orosz gázóriásnak törleszti. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy november 1-én hosszú távú szerződés keretében rögzítik a gázszállításokkal kapcsolatosan most egyeztetett feltételeket.

Ennek megfelelően az ukrán fél vállalta, az orosz fél pedig elfogadta, hogy három év alatt fokozatosan áttérnek a piaci gázárakon alapuló elszámolásra. A közép-ázsiában kitermelt földgázt Oroszország december végéig ezer köbméterenkénti 179,5 dollárért biztosítja Ukrajnának.

Szintén a november 1-én kötendő szerződés tartalmazza majd az Európába irányuló ukrán gáztranzit tarifáit is, amelyek egyelőre a 2008-as szinten maradnak, és emellett a Naftohaz garanciát vállal a tranzitszállítások megbízhatóságára és folyamatosságára.