Egyéves lett a kávézó, ahol nem a kávé a legfontosabb

Akt.:
Egyéves lett a kávézó, ahol nem a kávé a legfontosabb
Miskolc – Avasi Közösségi Kávézó: a közösségi kávézó tagjai nagyon lelkesek, sőt egyre lelkesebbek.

„Legyen egy közös helyünk, amiért közösen teszünk!” – ezzel a szlogennel indították útjára még tavaly októberben az Avasi Közösségi Kávézót, amelyet a Jelenlét, megújulás program keretében alakítottak ki a Szentgyörgy utca 44. szám alatt. Azóta eltelt egy év, és kíváncsiak voltunk arra, hogy az avasi közösség mennyire tudta magáévá tenni a gondolatot, illetve mennyire sikerült belakniuk a kávézót.

A megnyitáskor, amikor még csak a közösségi tér kialakításának munkálatai zajlottak, a szervezők azt mondták, céljuk, hogy az embereket kicsit kimozdítsák saját, bezárkózott környezetükből. Már akkor tudták, ez nehéz feladat lesz, de ha sikerül, nagy lesz a lelkesedés. Sélley Andrea, a Dialóg Egyesület vezetője szerint a közösségi kávézó tagjai a mai napig nagyon lelkesek, sőt egyre lelkesebbek.

Megtalálták a csoportok

„A kávézó indulásakor szerettük volna, ha minél több közösség használja majd a teret. A lakótelepen ugyanis kevés a jó szomszédi kapcsolat, s nekünk szakmai feladatunk, hogy ezen javítsunk” – mondta az egyesület vezetője. Hozzátette, mára sok önálló kezdeményezés, klubok, de akár 2-3 tagú csoportok is megtalálták a közösségi kávézót. A kezdeményezések közül kiemelte az egyik legfontosabbat, a TEA közösséget, akik azért alakultak, hogy tegyenek az Avasért.

„Az első pár hónapban inkább a gyerekek jártak be hozzánk, imádtak ide jönni, forró tea mellett játszani. Év elején az idősek kezdték magukénak érezni a kávézót, kulturális programokat, zenés estéket szerveztek. Majd kisebb zenekarok használták próbatérnek, illetve később fel is léptek itt. Az idő előrehaladtával pedig megjelentek a klubok, például a patchworkösök. Ők korábban otthon jöttek össze, de mára átköltöztek a kávézóba, van saját szekrényük, polcuk, és felajánlásokból varrógépet is sikerült szerezni. Cserébe önkéntes munkát is vállaltak, például az Avasi Közösségi Tér raklap bútoraira varrtak huzatot” – sorolta Sélley Andrea.

Hogyan tovább?

Egy megható történetet is elmesélt: „Van egy süketnéma kisfiú, aki hátrányos helyzetű családban él. A szülei nem tudtak jelelni, így a közösség megszervezte a jelölőtanfolyamot, és ami szép a történetben, hogy többen is csatlakoztak ehhez, próbálták elsajátítani a jelbeszédet. A kisfiún pedig azt vettük észre, nyitottabb lett a világra”.

A kávézó az egy év alatt több kulturális programnak is teret adott, például fórum színháznak, Rejtő-esteknek. Ezen felül pedig egy-egy társadalmi ügy mentén is szerveznek találkozókat, például az MVK-s buszjáratokkal kapcsolatban.

A hogyan továbbról is kérdeztük Sélley Andreát, hiszen a programra egyelőre egy évre szavaztak meg városi támogatást. „Keveset tudunk még a folytatásról, az önkormányzat a rezsinkhez is hozzájárult, még nem tudjuk, ez jövőre is így lesz-e. A mi hosszú távú elképzelésünk azonban az, hogy a közösségi finanszírozást megvalósítsuk, ami nem könnyű feladat egy hátrányos helyzetű lakótelepen. Tisztában vagyunk vele, hogy a folyamat, míg eljutunk oda, hogy helyi adományokból is fenn tudjuk tartani magunkat, hosszú éveket vesz igénybe, de az első lépéseket már megtettük. Pár hónapja működik ugyanis a Szívesség-csere programunk: a kávézóban vezetjük a táblát, hogy ki mit tud felajánlani, ki mit keres” – válaszolta.

– N. Szántó Rita –


Javítanának a szürke állapoton

Sélley Andrea az Avasi Közösségi Kávézó egyik legfontosabb kezdeményezésének nevezte a Tegyünk Együtt az Avasért, azaz a TEA közösséget. Éppen ezért őket is megkerestük, hogy jobban megismerjük terveiket. Veres Gábor, aki jelenleg a közösség szóvivője elmesélte, hogy még tavasszal alakultak, de igazi közösséggé két-három hete váltak, amikor is Kunbábonyban tartottak csapatépítő programot. „Ott meghatároztuk céljainkat, köztük azt, hogy az avasi kulturális életet felfrissítjük vagy sokkal inkább felélesztjük. A már futó programokba is szeretnénk intenzívebben bekapcsolódni: irodalmi színpadok, társas rendezvények – például közös főzés, játékok –, és az Ökológiai Intézet kincskereső túráiban is folytatjuk a részvételt, valamint szeretnénk foglalkozni az avasi helytörténettel is” – sorolta Veres Gábor.

Azt is megtudtuk, a közösség hét tagja egy tavaszi közösségi fejlesztőképzésen talált egymásra. Közös bennük, hogy mind avasiak, de különböző területekről érkeztek: van köztük szociális munkás, de nyugdíjas, sőt munkanélküli is.

Miért fontos nekik ez a közösség? – kérdeztük. „Szeretnénk ráébreszteni arra a lakótelepen élőket, hogy mennyi érték van az Avason, összefogva javíthatnánk a mostani szürke állapoton” – fogalmazott.


Címkék: , ,hirdetés


hirdet�s