Egyetlen jelölt Miss Tibetre

Egyetlen jelölt Miss Tibetre
Egyetlen jelöltből “választják meg” Tibet szépét szombaton. A választást az észak-indiai Daramszalában rendezik, ebben a városban él a Dalai láma, és itt működik az emigráns tibeti kormány.

A tradicionalisták szerint a szépségkirálynő-választás szégyent hoz a városra, mert az emberi test ünneplése ellentétes a buddhizmussal. A tibeti nőszövetség viszont úgy érvel, hogy a rendezvény is segíti a tibeti függetlenség ügyét.

Eredetileg 9 versenyző lett volna, de 8-an visszaléptek, nem tudni, milyen okokból. A megmaradt jelöltet fogják szépségkirálynővé koronázni. A jutalma 100 ezer rúpia, azaz körülbelül félmillió forint. A versenyzőnek be kell mutatnia tánctudását, viszont nem fog fürdőruhában mutatkozni. A koronázáskor hagyományos tibeti ruhát fog viselni. A verseny hívei szerint egy zárt társadalomban ez is bátor lépés.

A tibeti szépségkirálynő-versenyek történetében már volt olyan év, a 2003-as, amikor csak egy jelöltre lehetett szavazni. Tavaly 5 lány versengett a címért, szembe szállva a tibeti vezetők rosszallásával.

Az első tibeti szépségkirálynő-választást 2002-ben tartották. Akkor Rinpocse pap-miniszterelnök tibetellenesnek és a nyugati kultúra majmolásának minősítette a rendezvényt.

A tibeti emigráns vezetők ugyan helytelenítik a szépségkirálynő-választást, de nem tiltották be.

Tibetet a második világháború után szállta meg Kína. Az ötvenes években a tartományban függetlenségi felkelés robbant ki. Leverése után Tibet kormánya és vallási vezetője Indiába menekült.