Helyi közélet

2008.02.22. 06:10

Mocsári ciprusok az akadémián

<p>Miskolc – A Magyar Tudományos Akadémia miskolci területi bizottsága meghívására tegnap a MAB-klub vendége volt Veres János kutatásvezető régész, aki " Földtörténeti kalandozásaim a bükkábrányi mocsári ciprusok között" címmel tartott előadást.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.boon_szerkesztoseg/flv-osfas-video.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A Herman Ottó Múzeum munkatársa ismertette a miocén-kori őslelet megtalálásának körülményeit, az eddig elvégzett kutatás eredményeit. A lelet mintája Magyarországon minden nagyobb a témában érintett kutatási intézetben, egyetemen megtalálható, így folyamatosan érkeznek vizsgálati eredmények. Ezek közül az egyik legfrissebb - mely a lelet elszenesedésének mértékét volt hivatott megvizsgálni - bebizonyította, amit a tudósok sejtettek: az fák elszenesedésének mértéke rendkívül alacsony.

Ez azt is jelenti, hogy az állagmegóvás, restaurálás során az organikus "kártevők" jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezért a terveknek megfelelően, a kedvező időjárás beköszöntével kibontják az ősfákat burkukból és röntgenes vizsgálat után a megfelelő vegyszerekkel feltöltött tartályokba helyezik.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában