Egyetlen esély van: Futás!

Miskolc – Új bűnözőgeneráció megjelenéséről szólt a napokban Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya. Nem félelemkeltés céljából, inkább azért, hogy mindenkiben kialakuljon az egészséges önvédelmi reflex. Erőszakos felnőttek, agresszív fiatalok [.pdf – 25KB]

Nem félelemkeltés céljából, inkább azért, hogy mindenkiben kialakuljon az egészséges önvédelmi reflex. A rendőrség ugyanis „nem tudja egyedül megoldani a problémát”, fogalmazott a kapitány.

Rossz a minta

Mint dr. Münnich Ivánagressziókutatótól megtudtuk, országos jelenségről van szó. Különösen a nagyvárosokban alakulnak és „tevékenykednek” a kegyetlenül támadó, fiatalokból álló bandák. Itt ugyanis nagyobb a lehetőség a bűnözésre: több az ember, több a gazdag ember is, vannak nagy bevásárlóközpontok, ahol meg lehet figyelni, kinek mennyi pénze van. Ez tehát a regionális-gazdasági háttere az új bandák kialakulásának.

És hogy miért a fiatalok? Ennek két oka is van a szakember szerint. Az egyik, hogy a média nap mint nap azt sugallja, mit lehetne megvásárolni, milyen nagyszerűen lehetne élni. A bűnözővé vált fiatalok nagyrésze azonban iskolázatlan, semmilyen életcél nincs előttük, és lehetőségeik sincsenek a jobb élet megteremtésére. Másrészt a filmekben jó példát látnak arra, hogyan lehet tanulás és munka nélkül pénzt keresni, ötleteket találnak arra, hogyan kell a pénzt „megszerezni”. A gyerekek és fiatalok ezekre rendkívül fogékonyak, ugyanakkor nem tudják teljes mértékben felmérni tetteik következményét. További probléma, hogy nincs is előttük más életformát bemutató minta.

Együtt erősebbek

Jelentősége van annak is, hogy miért bandákba verődve támadnak a bűnöző fiatalok, mutatott rá dr. Münnich Iván. Ha többen vannak, fokozzák egymás indulatait, fantáziájuk és erejük összeadódik. Ezért érzik magukat együtt bátornak, erősnek. Akit pedig megtámadnak, annak egyetlen esélye van, a menekülés, jegyezte meg a szakember.
Megkerestük a magyarországi Interpolt is. Ott azt szerettük volna megtudni, hogy mely országokban követnek el súlyos bűncselekményeket fiatalok, az ottani rendőrség hogyan kezeli a helyzetet, és hogy az Interpol munkatársai adnak-e tanácsokat a városi, megyei rendőrségeknek. A nemzetközi szervezettől azt a választ kaptuk, hogy konkrét ügyekről nincs tudomásuk, és ilyen témában semmilyen információcsere nincs más rendőri szervekkel.

Nem mindenütt

Ferenc Róbert, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője az alábbiakról számolt be:

– Szerencsések vagyunk, nálunk nem tevékenykednek agresszív fiatalokból álló bandák. Baráti társaságok ugyan vannak, de velük csak annyi a baj, hogy a belváros sétálóutcáján hangoskodnak, és úgy kerékpároznak, hogy azzal nemcsak magukat, de a műemlékeket és a járókelőket is veszélyeztetik. Volt olyan esetünk, hogy 3-4 fiatal táskákat lopott, de nem voltak agresszívak és kegyetlenek, hanem miután kitépték az emberek kezéből a táskát, elrohantak. Ha mégis bűnöző bandák jelennének meg, megerősített járőrszolgálattal próbálnánk elejét venni cselekményeiknek.

Juhász Zoltán, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője:

– Debrecenre nem jellemző a miskolci probléma. Nem mondom, hogy egy-két alkalommal nem fordult már elő, de nálunk a fiatal bandák elsősorban a korosztályuk ellen követnek el bűncselekményt. Az idősebbek fiatal társaik MP3 lejátszóját, mobiltelefonját veszik el, veréssel fenyegetve vagy lökdösődve. A fiatalkorúakra egyébként jellemző, hogy a cselekmény súlyosságához képest agresszívabban lépnek fel. Ha nálunk is megjelennének az agresszív bandák, megerősített járőrszolgálatot rendelnénk el a szórakozóhelyek, játéktermek, strandok és a belváros területén.