Egyetértés a pártok között – civilek is aláírják a Zéró tolerancia kiáltványt

Valamennyi kormánypárti és ellenzéki képviselő illetve több civil szervezet is jelezte, hogy csatlakozik a Zéró tolerancia kiáltványhoz – tudatta a Kormányszóvivői Iroda szombati közleménye. Az antiszemita és rasszista ellenes felhívást Gyurcsány Ferenc kormányfő hirdette meg a Holokauszt ellenes világnapon. A manifesztum célja, hogy annak aláírói zéró toleranciát alkalmazzanak azokkal szemben, akik szavakban vagy tettekben kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik faji, származás és vallási alapon különbséget tesznek ember és ember közt.

Még kedden az összes kormánypárti politikus aláírta a kiadványt. Hétfő este egy televíziós interjúban Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy nem látja akadályát, hogy aláírják a kiáltványt – bár szerinte az furcsa körülmények között született. A Kormányszóvivő Iroda kérdésünkre nem árulta el azoknak a civil szervezeteknek a nevét, akik csatlakoznának a kiadványhoz, de – ahogy Szántó Gabriella, az iroda helyettes vezetője ígérte – az aláírás után ezt is megteszik.

A kiáltványt bárki aláírhatja, és azt letöltheti a miniszterelnök honlapjáról május 9-ig, az Európa Nap időpontjáig – a www.miniszterelnok.hu -ról. A Miniszterelnöki Titkárság részére visszaküldött példányokat közös kötetbe rakják az országgyűlési képviselők példányaival, és azt az Országgyűlés Könyvtárába helyezik majd el.

Gyurcsány Ferenc hétfőn, napirend előtti felszólalásában kezdeményezte a kiáltvány aláírását a Holokauszt Magyarországi Emléknapjára a Parlamentben. A dokumentum zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal és az antiszemitizmussal kapcsolatban. A kiáltvány szövege szerint annak aláírói semmilyen közösséget nem vállalnak antiszemita és rasszista nézeteket és gondolatokat valló csoportokkal. A dokumentum Magyarország eddigi történelmének legembertelenebb tettének nevezi a Holokausztot, ugyanakkor figyelmeztet, hogy nem csak a gyilkosok, hanem a “csendben és némán elfordulók” is felelősek a történtekért.Sporthírek