Tizedik éve csökken a nyelvvizsgázók száma. Fordítanának a tendencián…

Nem olcsó megtanulni egy nyelvet, a nyelvvizsga azonban már ingyenes a 35 év alattiaknak
Nem olcsó megtanulni egy nyelvet, a nyelvvizsga azonban már ingyenes a 35 év alattiaknak - © Fotó: AFP
Miskolc – Tavaly 108 ezren mentek el nyelvvizsgázni, ami 26 ezerrel kevesebb, mint 2016-ban.

Olcsóbb lett az év elejétől a nyelvvizsga megszerzése. A 35 év alattiak igényelhetnek vissza némi pénzt a sikeres nyelvvizsga árából, a minimálbér maximum 25 százalékát, azaz jelen állás szerint 34 500 forintot. Ez egy utófinanszírozás, azaz előbb ki kell fizetni minden költséget, aztán, ha sikerült a vizsga, visszaigényelhetik belőle a megadott összeget.

Óvatoskodás van

Egyelőre mind a nyelvtanulni vágyók, mind a nyelviskolák ízlelgetik az új rendelkezést. Az iskolák természetesen tárt karokkal várják a nyelvtudásra áhítozókat, akik azért még óvatosak, hiszen nem arról van szó, hogy a tanulás is ingyenes. Durva kalkulációk szerint akár egymillió fölött is lehet az elköltött összeg, amíg valaki kézhez veheti nyelvvizsga-bizonyítványát.

Családok éve

A Családok éve van. Ez volt az egyik motivációja a kormánynak a segítséggel, amelyet a fiatalok kapnak meg. Az is jelentős motiváció volt azonban, hogy gyakorlatilag 2008 óta folyamatosan csökken a nyelvvizsgázók száma hazánkban.

Tíz évvel ezelőtt még 174 ezren mentek el valamelyik akkreditált nyelvvizsgaközpontba, azóta évről évre egyre kevesebben. 2015-ben és 2016-ban a diplomamentő programok miatt érezhető volt egy kis változás, akkor ugyanis a korábbi esztendőkhöz képest 10 ezer fővel többen jelentkeztek vizsgára. A diplomamentő programra hárommilliárd forintot különítettek el, a nyelvtanfolyamok ingyenesek voltak a résztvevőknek, a nyelvvizsga költsége az egyént terhelte, de a regisztrált munkakeresőknél a program ezt is átvállalta.

Angolból és németből

2017-ben a legtöbben angol és német nyelvből tettek sikeres nyelvvizsgát. Angolból közel 52 ezren, németből pedig valamivel több mint 13 ezren. Francia, spanyol, eszperantó és lovári nyelvből pedig 800-800-an vizsgáztak. Amíg például németből 2009-ben még 44 ezren jelentkeztek nyelvvizsgára, addig tavaly már csak 21 ezren. A nyelvtanulók többsége középfokú nyelvvizsga megszerzésével próbálkozott, a 108 ezer nyelvvizsgázó közül 88 ezren jelentkeztek a középszintű megmérettetésre, felsőfokra közel 14 ezren, alapfokra pedig 5600-an mentek el.

A legtöbb nyelvvizsgázó születési helye szerint Kelet-Magyarországról származott (48 ezer fő). Budapesti születésű 28 ezer volt, nyugat-magyarországi pedig csaknem 29 ezer, de több mint 3300 külföldi állampolgár is jelentkezett tavaly magyarországi nyelvvizsgára. Bő 43 ezer vizsgázó a 14–19 év, míg 29 ezer a 20–24 év közötti korcsoportból került ki. Negyven év felett csaknem négyezren próbálkoztak, de hatvan év felett is voltak 124-en, akik nyelvvizsgázni szerettek volna. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2017-ben 108 ezren mentek el nyelvvizsgázni, közülük 70,5 ezer tanulónak sikerült a bizonyítványt megszereznie. Középfokú nyelvvizsga megszerzésével 88 ezren próbálkoztak a múlt évben, felsőfokúval 14 ezren, alapfokú vizsgára 5600-an mentek el.

Szaniszló Bálint


Érdemes megjegyezni

– Tíz évvel ezelőtt még 174 ezer volt Magyarországon a nyelvvizsgázók száma, azóta viszont évről évre egyre kevesebben próbálkoznak nyelvvizsga megszerzésével.

– Tavaly a legtöbben angol és német nyelvből tettek sikeres vizsgát, előbbiből közel 52 ezren, utóbbiból több mint 13 ezren.

– Korcsoport szerint a legaktívabbak a 14–19 év közöttiek voltak, közülük 43 ezren próbálkoztak nyelvvizsgát szerezni tavaly, 29 ezer vizsgázó pedig a 20–24 évesek közül került ki.


Másfél millióba is kerülhet

Nyelvtanárok szerint ahhoz, hogy valaki nulláról egy középfokú nyelvtudást szerezzen, 500-600 órányi intenzív nyelvtanulás szükséges. Egy heti kétszer kétórás csoportos angol tanfolyam havi díja 27 ezer forint körül mozog, a magánórák általában alkalmanként 3-4 ezer forintba kerülnek. Mire valaki eljut egy középfokú nyelvvizsgáig, akár 700-800 ezer forintra is rúghat az az összeg, amelyet nyelvtanulásra költött. Egyéni nyelvtanulás esetén pedig másfél millió forintba is kerülhet a sikeres nyelvvizsga.


A Debreceni Egyetem és a Magyar Rektori Konferencia konferenciája
Debrecen - Megtéríti a kormány az új nyelvvizsga díját 2018. január elsejétől minden 35 év alatti fiatalnak akkor is, ha már rendelkezik - akár több - nyelvvizsgával - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetemen...Egyetemváros-Miskolc.
BOON.HU


hirdetés