A nyelvvizsgára tanulást nem lehet megspórolni

Akt.:
A Miskolci Egyetem idei végzősei: nagyon örülnek diplomáiknak
A Miskolci Egyetem idei végzősei: nagyon örülnek diplomáiknak - © Fotó: ÉM
Miskolc – Több lehetőség is van a beragadt diplomák kimentésére, de az energiát be kell fektetni. Három évvel ezelőtt már lezajlott egy Diplomamentő program, erről kérdeztük ­Dányi Lászlót, a Langwest Nyelvi Központ igazgatóját. Többek között arról is kérdeztük, hogy milyen hiányosságokkal érkeztek a fiatalok a tanfolyamra és hogy vajon miért nem jutnak el magán­tanár vagy tanfolyam segítsége nélkül a nyelvvizsgáig a diákok.

A tervek szerint szeptember közepétől újraindul a Diplomamentő program, írtuk pár nappal ezelőtt lapunkban. A program azoknak a volt egyetemi hallgatóknak nyújt majd segítséget ingyenes nyelvtanfolyammal, akik csupán a hiányzó nyelvvizsgájuk miatt nem tudták átvenni diplomájukat. Igyekeztünk még több hasznos információt megtudni a kedvező lehetőségről, hiszen komoly problémára adhat megoldást. Országos szinten több tízezer oklevél várja, hogy gazdája megkaphassa.

Három évvel ezelőtt már lezajlott egy Diplomamentő program, erről kérdeztük Dányi Lászlót, a Langwest Nyelvi Központ igazgatóját. Megtudtuk, 120 és 240 órás tanfolyamaik voltak annak függvényében, hogy a jelentkező milyen szinten állt az adott nyelvből. Hetente kétszer jártak a kurzusra, ami 3 vagy 4 órás volt. A képzés két fázisból állt. Az elsőben a hallgatók a tankönyvben haladtak leckéről leckére, a második szakaszban pedig kimondottan a nyelvvizsgára készültek. Olyan feladatokat gyakoroltak, amelyeket a nyelvvizsgán is teljesíteniük kellett.

Az igazgatót arról is kérdeztük, hogy milyen hiányosságokkal érkeztek a fiatalok a tanfolyamra. Mint mondta, nehéz általánosítani, de két nagy csoportot azért meg lehet különböztetni. Az egyikbe azok tartoznak, akik szépen megtanulják a nyelvtani szabályokat, helyesen szeretnének beszélni, de épp ezért lassúak, nem elég kommunikatívak, nem tudnak elég gyorsan reagálni különböző szituációkban. A másik csoportba pedig azok tartoznak, akikből dől a szó, jól kommunikálnak idegen nyelven, viszont a nyelvhelyességük nem megfelelő.

Tanulni is kell

De vajon miért nem jutnak el magántanár vagy tanfolyam segítsége nélkül a nyelvvizsgáig a diákok, hiszen az iskolában megfelelő óraszámban tanulják az idegen nyelvet.
Dányi László szerint ennek több oka is van.

– Az egyik, hogy viszonylagos jólétben élünk. A szülő úgy gondolja, hogyha befizeti a gyereknek a tanfolyam árát, akkor az már elegendő a nyelvvizsgához. Pedig ez nem így van, mert azt az időt és energiát, amit a nyelvtanulásba be kell fektetni, nemigen lehet megspórolni. A másik jelenség, hogy a fiatalok a technikai eszközeiket ugyan sok mindenre használják, de nyelvtanulásra nem szívesen. Pedig ma már nagyon sok olyan fejlesztés áll rendelkezésre, amelyek segítségével hatásosan lehetne tanulni. Nekünk is vannak távoktató programjaink, de ezek nem túl népszerűek. A harmadik ok pedig az lehet, hogy a nyelvtanárok felkészültsége nem biztos, hogy megfelelő. A magyar tanárok nem tehetik meg, hogy minden évben elutazzanak Angliába egy-egy 2-3 hetes módszertani és nyelvi kurzusra. A tanfolyamra jelentkező diákoktól hallom, hogy az iskolai angolórákon ritkán használják a technikai eszközök adta lehetőségeket, olykor pedig nem is a nyelvtanulással foglalkoznak – sorolta a lehetséges okokat az igazgató.

Még egy lehetőség

Még mindig kevesen tudják, hogy a felsőoktatási intézmények is kínálnak lehetőséget diplomamentésre. Kissné dr. Kovács Krisztina, a Miskolci Egyetem Idegennyelvi Oktatási Központjának igazgatója lapunknak elmondta, volt hallgatóik, ha nem szerezték meg a nyelvvizsgájukat, úgynevezett intézményi nyelvi vizsgát tehetnek. Ez nem számít nyelvvizsgának, nem is ad kemény fedeles bizonyítványt, de kiváltható vele a diploma. Igaz, csak azok számára elérhető, akik 2013 júniusában vagy azelőtt záróvizsgáztak. További információk: www.iok.uni-miskolc.hu

Hegyi Erika


Ki nem adott diplomák

A Miskolci Egyetem beragadt diplomái karonként

Állam- és Jogtudományi Kar 615
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet 78
Bölcsészettudományi Kar 747
Comenius Kar (már nem a Miskolci Egyetem kara) 131
Egészségügyi Kar 232
Gépészmérnöki és Informatikai Kar 239
Gazdaságtudományi Kar 859
Műszaki Anyagtudományi Kar 108
Műszaki Földtudományi Kar 175
Összesen: 3184


Beragadt diplomák az utóbbi 5 évben

Állam- és Jogtudományi Kar 307
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet 63
Bölcsészettudományi Kar 264
Comenius Kar (már nem a Miskolci Egyetem kara) 13
Egészségügyi Kar 164
Gépészmérnöki és Informatikai Kar 190
Gazdaságtudományi Kar 475
Műszaki Anyagtudományi Kar 86
Műszaki Földtudományi Kar 88
Összesen: 1650


Örömteli pillanat a diploma átvétele. Sokan csak vágynak erre, mert nincs meg a nyelvvizsgájuk
Miskolc - A Miskolci Egyetemen is több száz diploma ragadt be a nyelvvizsga hiánya miatt. Szeptember közepétől újra indul az úgynevezett Diplomamentő program. Országos szinten ugyanis több tízezer diplomát nem tudnak átadni a felsőoktatási intézmények, mert a hallgatók nem teljesítették az oklevé...Egyetemváros-Miskolc.
BOON.HU


hirdetés