„Jobb, ha el sem követik a bűncselekményeket…”

Miskolc - Sikerrel ért véget a Miskolci Bűnmeg­előzési Egyetem tizen­harmadik kurzusa.

Miskolc - Sikerrel ért véget a Miskolci Bűnmeg­előzési Egyetem tizen­harmadik kurzusa.

Tizenharmadszor indították útjára október közepén Miskolcon a Bűnmegelőzési Szabadegyetemet és csütörtökön tizenharmadszor vehették át a kurzuson végzettek az erről szóló oklevelüket.

Társadalmi integráció

A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett Bűnmegelőzési Szabadegyetemnek a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központja ad otthont rendszeresen. Az egyetem és rendőrség kapcsolata – mondhatni – gyümölcsöző ezen a területen is. Ez látható abban is, hogy a közel száz hallgató – a fiataloktól kezdve az idősekig – rendszeresen látogatták az előadásokat, amelynek fő témája ebben a szemeszterben a Társadalmi integráció, bűnmegelőzés címet viselte.

Október közepén, az évnyitó után, az első „tanítási napon” dr. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felnőttoktatásért felelős helyettes államtitkára és Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felzárkózásért felelős helyettes államtitkára tartottak előadást. A témák „A cigányság sorsának alakulása az újkori Magyarországon” és a „Felzárkóztatáspolitika vagy cigánypolitika?” voltak.

Célok és érdekek

A tegnapi zárórendezvényen dr. Vassné Papp Nórától, a miskolci önkormányzat közbiztonsági és közrendvédelmi referense, dr. Czap László, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Mecser Tamás ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese, és Csóra György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöke adta át a kurzus elvégzéséről szóló oklevelet a megjelent mintegy ötven végzősnek. A házi­gazda intézmény nevében dr. Czap László beszélt arról, hogy mennyire jó dolog, ha a célok, érdekek találkoznak.

A rendőrség munkája ma már korántsem abból áll csak, hogy lefüleljék a bűnözőket, hanem egyre nagyobb hangsúlyt kap a bűnmegelőzés. „A kurzuson résztvevők pedig többségében idős emberek, akiknek a célja – többek között –, hogy elkerüljék az áldozattá válást. Így találnak egymásra az érdekek, mert az jó, ha elkapják a bűnözőket, de az még jobb, ha már el sem követik a bűncselekményeket…”

Áldozattá válás helyett

Az „áldozatok” azokat a személyeket jelentik, akik – egyénileg vagy közösen – sérelmet szenvedtek. Ebbe beleértik a testi vagy szellemi sérülést, érzelmi szenvedést, gazdasági veszteséget vagy alapvető jogaik lényeges csorbítását olyan cselekmények vagy mulasztások által, amelyek sértik a büntetőtörvényeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!