Háromszáz külföldi diákot segítenek a miskolci egyetemisták

Miskolc - Az Erasmus-os hallgatókat segítő mentor­programba keresnek önkénteseket.

Miskolc - Az Erasmus-os hallgatókat segítő mentor­programba keresnek önkénteseket.

Az Egyetemvárosban rendszeresen találkozhatunk távol- és közel-keleti országokból érkezett hallgatókkal, akiknek a megjelenése a városban akár félreértésre is adhat okot, hiszen a kívülállók nem sejtik, hogy mit takarnak az esetleg eltérő külső fizikai jegyek. Jelenleg körülbelül háromszáz, angolul jól beszélő külföldi diák tanul a Miskolci Egyetemen, akiket többszörös szűrőn keresztül választanak ki, mire felvételt nyernek az adott szakra. Körükben a műszaki (földtani, gépészeti és anyagtudományi), az informatikai, és a gazdasági képzések a legnépszerűbbek, tudtuk meg dr. Kékesi Tamás tudományos és nemzetközi rektorhelyettestől.

Magyarország kis nagykövetei ők.” Dr. Kékesi Tamás

Fontos célkitűzés

– Az Erasmus mellett, amely maximum egy éves részképzéseket jelent, fut nálunk a Stipendium Hungaricum program is. Ennek keretében jellemzően mesterfokú, illetve doktori diplomát szerezhetnek a külföldi hallgatók. Egyetemünk fontos célkitűzése, hogy minél inkább nemzetközivé tegyük képzéseinket, mert a más országból érkező diákok Magyarország kis nagykövetei lesznek hazájukban és közülük a legtehetségesebbeket kutatási projektjeinkbe is várjuk résztvevőként. A mindennapjaik megkönnyítése érdekében mentorprogramokat működtetünk, amelyet az Erasmus Student Network helyi szekciója (ESN Miskolc) irányít – mondta el érdeklődésünkre a rektorhelyettes.

A motiváltság a legfontosabb

A mentorok feladatairól Menyhért József, az ESN Miskolc elnöke számolt be lapunknak.

– 2009 óta létezik a főként Európából érkező Erasmus-os hallgatók mentorprogramja Miskolcon, amely az integrálásukat segíti, a hivatalos ügyeik intézésében és a kollégiumi beköltözésben nyújt támogatást. Egy idegen nyelvi környezetben fél évig élni elég nehéz, és azért alakítottuk ki ezt a támogató hálót, hogy a külföldi hallgatók tudjanak kire számítani. A mentorok számára rendszeresen felvételit írunk ki a magyar hallgatók körében. Mivel ez önkéntes alapú program, a legfontosabb a segítésre irányuló motiváció, de természetesen felmérjük az angol nyelvtudást, valamint a kommunikációs- és együttműködési készséget is – foglalta össze az elnök.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!