Böl-csésze kávé a bölcsészeknek is a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Drót Kávézó és Tejbár nyílt a Miskolci Egyetem könyvtárában.

Miskolc - Drót Kávézó és Tejbár nyílt a Miskolci Egyetem könyvtárában.

Kell egy hely, ahol találkozhatunk, ahol épülünk, ahol jól érezzük magunkat. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg a Miskolci Egyetem könyvtárában kialakított Drót Kávézó és Tejbárt dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus szerdán. Hangsúlyozta, a könyvtár mindig az értelmiség központja volt, míg a kávéházak a nyilvánosság terei. Ma már a tudás digitalizálódik, de vannak élmények, amiket nem helyezhetünk át a világhálóra, ilyen például a kávézás, illetve egy kávé melletti kulturális esemény megélése – fogalmazott dr. Pankucsi Márta.

Az új kávézó kínálatában is igazodott az egyetemi élethez, hiszen az egyes karoknak külön-külön kávékülönlegességeket álmodtak meg. A zeneművészeti karnak például Violinot kínálnak, míg a bölcsészek – persze mások is – böl-csészét rendelhetnek.

Szendi Attila, Deák Csaba, Barkóczi István és Torma András a megnyitón | Fotó: Bujdos Tibor

Közösségi tér

A Drót Kávézó és Tejbár az egyetemi könyvtár egy évvel ezelőtt elkezdődött megújulási folyamatának része – ezt már Szendi Attila, a könyvtár, levéltár, múzeum főigazgatója mondta. Aki kiemelte azt is, hogy a könyvtár egy közösségi tér, és ha sikerül közösséget kovácsolni, akkor lesz az egyetem ütőképes.

– A Miskolci Egyetemen végeztem, és ezer szállal kötődöm az intézményhez – kezdte dr. Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa. – Igazi miskolci vagyok, aki vallja, ez a város jó és élhető.

A kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak, hogy az egyetemi könyvtárban kávézót nyisson, elmondta:

„Azt gondolom, ez a szellemi központ megérdemel egy ilyen közösségi teret. Itt mi jó kávét és jó programokat kínálunk az egyetemistáknak, de reméljük, a miskolciak is kijárnak majd ide.”

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy már most is népszerű hely a Miskolci Egyetem könyvtára, de szeretnék, ha még inkább jelen lenne a campus életében. „Fontos, ne csak tudást, élményt is adjon, hozzájáruljon az értelmiségi lét kialakításához” – fogalmazott a kancellár.

– Számomra a könyvtár a műveltség, gazdagság szimbóluma – jelentette ki ünnepi beszédében dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora. – De ennél sokkal több, találkozások színtere is. Az új kávézót abban a reményben nyitom meg, hogy ez a Drót összeköt minket.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!