A Paks II-ről miskolci egyetemistáknak

Miskolc - Aszódi Attila: „Ha nem épülne, nőne az energia­függőségünk…”

Miskolc - Aszódi Attila: „Ha nem épülne, nőne az energia­függőségünk…”

Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos tartott elő­adást szerdán a Miskolci Egyetemen a „hazánk gazdasága szempontjából kiemelt jelentőségű” Paks II. beruházás aktualitásairól, a megvalósításához szükséges lépésekről. Szó esett a projektben rejlő olyan lehetőségekről, amelyek közvetlenül is érinthetik az egyetemen tanulókat, de az oktatókat és a kutatókat is. Az előadáson szó volt az előkészítés főbb mérföldköveiről, Magyarország villamosenergia-rendszerének jövőjéről és a várható munkaerő-szükségletéről, amely számos olyan szakmát érint, amelyet a Miskolci Egyetemen is oktatnak.

Nehéz lenne pótolni

Aszódi Attila korábban már több fórumon kitért arra, hogy a Paks II. megépítése nem növeli Magyarország Oroszországtól való függését, mert a jelenleg működő komplexum is orosz atomerőművi blokkokat használ. A tervezett új blokkra pedig azért van szükség, hogy fenntartható legyen az atomerőmű teljesítménye azután is, amikor a régi blokkokat le kell állítani.

Mint mondta, lényegében, ha Paks II. nem épülne meg, akkor a kieső kapacitást földgázzal működő erőművekkel lehetne leginkább pótolni, ami valóban növelné Magyarország energiafüggőségét. Fontos érv az is, hogy az új atomerőművi blokkok működtetése szén-dioxid-kibocsátás-mentes lesz, valamint hogy az atomerőművek működtetésének más erőművekénél alacsonyabb a költsége.

„A konkrét építési munkálatok szempontjából fontos lépés lehet, hogy a Paks II. projekt még tavasszal megkaphatja a másodfokú környezetvédelmi engedélyt és a telephelyengedélyt is” – hangsúlyozta Aszódi Attila. Hozzátette: a telephelyengedély-kérelmet tavaly ősszel benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, a kormánybiztos pedig arra számít, hogy hamarosan megkapják és az abban rögzített paraméterek alapján össze lehet majd állítani az erőmű létesítési engedélyének kérelmét.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!