KISS-tanszék a Miskolci Egyetemen

Miskolc, Sajóbábony - A KISS Cégcsoport támogatásával képzik a jövő finomvegyipari, valamint hulladékhasznosító szakembereit.

Miskolc, Sajóbábony - A KISS Cégcsoport támogatásával képzik a jövő finomvegyipari, valamint hulladékhasznosító szakembereit.

Új tanszéket avattak a Miskolci Egyetemen a sajóbábonyi KISS Cégcsoport támogatásával. A tanszéken anyagmérnökök képzése indul vegyipari technológiai szakiránnyal, illetve új vegyipari és környezettechnológiai kutatási irányokkal. Azaz a jövő finomkémiai technológiákat alkalmazni képes szakembereit köszönhetjük majd a vállalatcsoport és az oktatási intézmény új együttműködésének. Az új Finomvegyipari és Környezettechnológiai Intézeti Tanszék az egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának Kémiai Intézetén belül jött létre, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja és Kiss László, a KISS Cégcsoport tulajdonosa adott át.

A holnap fejlődése

Varga Mihály példaértékűnek nevezte a Miskolci Egyetem és a Kiss Cégcsoport együttműködését, amelynek köszönhetően a gazdaság igényeihez naprakészen alkalmazkodó képzés valósulhat meg a megyeszékhelyen. „Ezzel nem csupán a ma működőképességét, hanem a holnap fejlődését is biztosítani tudjuk, ami közös érdeke a magyar társadalomnak és a hazai vállalkozásoknak is” – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

„Magyarországon egyre nagyobb szükség van a széles körű környezetvédelmi szemlélettel bíró finomkémiai szakemberek képzésére. Ezért különösen örülünk a KISS Cégcsoport és az egyetem együttműködésének, hiszen az oktatási intézmények és az ipari szereplők ilyen típusú kapcsolatával fejleszteni tudjuk a különböző iparági felsőfokú szakképzéseket. Ilyen tudású szakemberekre a térség vegyiparának és gyógyszeriparának kiemelten nagy szüksége van – emelte ki Csöbör Katalin.

Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja kiemelte: az intézmény fontos szerepet játszik a régió gazdasági fejlesztésében. „Hogy a Miskolci Egyetem kiváló szövetségese az iparnak, a gazdaságnak, az is jól mutatja, hogy számos közös tanszék alakult az elmúlt években. Ezek közül is kiemelendő a mai esemény, hiszen egy magyar tulajdonú vállalatcsoport döntött úgy, hogy a Miskolci Egyetem legyen a legfontosabb partnere a jövőben mind a szakemberképzés, mind pedig kutatás-fejlesztés terén. A KISS Cégcsoporttal való együttműködés is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon úgy tekintsenek az egyetemre, mint a műszaki képzés fellegvárára” – tette hozzá a kancellár.

A jövő fejlesztési iránya

„A mindennapi életünk során keletkező hulladékban számtalan hasznos anyag van, ezért a jövő fejlesztési iránya a hulladékhasznosítás kérdéseinek megoldása, azaz olyan új gyártási technológiák megvalósítása, amelyek során minimális hulladék keletkezik. E témakör kutatására lépünk szövetségre a Miskolci Egyetemmel” – mondta el Kiss László cégtulajdonos. „Azért is döntöttünk a tanszék létrejöttének támogatása mellett, mert célunk a vegyipart érintő környezetvédelmi kérdések, például a hulladék-ártalmatlanítás, a szennyvízkezelés vagy a talajvízvédelem kérdéseinek megoldása is. Ehhez pedig a piac igényeihez szabott, versenyképes szaktudással rendelkező szakemberekre van szükség.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!