A mediáció napja

<p><P>Az országban elsőként rendezi meg a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara – a B.-A.-Z. Megyei Igazságügyi Hivatallal karöltve – a Mediáció Napját május 16-án, pénteken délelőtt fél 10-től, az egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában. </P></p>

A mindennapjainkban megjelenő konfliktusok kezelését segítő közvetítői eljárás, a mediáció sokszínűségét és jelentőségét ismerhetjük meg e nyilvános rendezvényen a szakmai előadások és a különleges gyakorlati bemutató révén. Megtudhatjuk, hogy hétköznapjainkban miért lehet nagy szerepe ennek az ősi, ismét felfedezett konfliktus-feloldási technikának, melyhez az idén májusban szakokleveles képzést is indít a Miskolci Egyetemjogi kara.

Mediáció – első hallásra idegennek tűnhet e kifejezés, s talán nem is gondolnánk, hogy mekkora jelentősége lehet hétköznapi életünkben. Iskola, munka, gyermeknevelés, család, gazdaság, egészségügy, közigazgatás – hosszasan sorolhatnánk még mindazokat a területeket, melyek így vagy úgy, de mindennapjaink részei, s ebből adódóan különféle konfliktusok forrásai is lehetnek. A törvényi szabályozás napjainkra lehetőséget biztosít arra, hogy az egészségügy mellett számos polgári ügyben is elkerülhessük a bírósági procedúrát, s a közvetítői eljárás révén oldjuk meg, fel ezeket a problémákat, ellentéteket. A konfliktuskezelő technikák a gyermekvédelem, a gyámügyi igazgatás keretén belül is előtérbe kerülnek, sőt 2007-től már a büntetőügyekben is alkalmazhatók.

Mediáció azaz közvetítés

A közvetítés, azaz mediáció – ahogyan a vonatkozó törvény fogalmaz – egy „sajátos permegelőző, konfliktuskezelő, vitarendező eljárás, amelynek célja a vitában érdekelt felek kölcsönös megegyezése alapján a vitában nem érintett, harmadik személy – a közvetítő – bevonása mellett a felek közötti vita rendezésének megoldását tartalmazó írásbeli megállapodás létrehozása”.

A Miskolci Egyetemen tartandó konferencia az ország elismert szakembereinek tolmácsolásában hozza életszerű közelségbe ennek jelentőségét, gyakorlati és hétköznapi hasznát, ugyanakkor az eljárások mikéntjébe is bepillantást enged. A minden érdeklődő előtt nyitott fórum ugyanakkor kiváló lehetőséget kínál arra is, hogy az e területen dolgozó szakemberek ízelítőt adhassanak törekvéseikről, valamint az egyes eljárások céljairól és eredményeiről. S mindezt egy különleges gyakorlati bemutatóval is illusztrálják az érdeklődőknek.

A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara az elmúlt években sokat tett azért, hogy a helyreállító igazságszolgáltatás, az elterelési lehetőségek, alternatív megoldások és a konfliktuskezelési technikák kutatási bázisává váljék. Ennek a munkának egyik fontos állomása, hogy a megújuló felsőoktatási szabályozás előírásai szerint ebben a formában hazánkban elsőként indít májusban, majd szeptemberben az „Általános és igazságügyi mediátor (közvetítő)”, egyéves szakokleveles képzést a miskolci jogi kar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!