Nagyvilág

2010.08.25. 12:26

Jimmy Carter megérkezett Észak-Koreába

<p>Megérkezett Észak-Koreába szerdán Jimmy Carter volt amerikai elnök - közölte az észak-koreai állami hírügynökség.</p>

A Nobel-békedíjas diplomata minden bizonnyal azért utazott a kommunista államba, hogy elérje egy amerikai állampolgár szabadon engedését. Ezt azonban egyelőre senki sem erősítette meg hivatalosan.

Megérkezett az észak-koreai fővárosba Jimmy Carter volt amerikai elnök, akit a kommunista állam külügyminiszter-helyettese fogadott a phenjani repülőtéren - közölte az észak-koreai állami hírügynökség. A volt amerikai elnököt felesége, valamint a házaspár által alapított Carter Center nevű emberi jogi szervezet elnöke kísérte el, az YTN nevű dél-koreai televízió információi szerint.

A Nobel-békedíjas politikus sajtóhírek szerint Aijalon Mahli Gomes szabadon engedését akarja elérni. A 30 éves fiatalembert - aki korábban angol tanárként dolgozott Dél-Koreában - januárban tartóztatták le a kínai határnál, majd áprilisban nyolc év kényszermunkára és 700 ezer dollárnak megfelelő pénzbüntetésre ítélték tiltott határátlépésért. Az észak-koreai állami média szerint Gomes júliusban öngyilkosságot kísérelt meg, és kórházba szállították.

A Fehér Ház szóvivője, és az amerikai külügyi szóvivő sem volt hajlandó kommentálni a Carter útjáról szóló híreket. A volt elnök utazását először jelentő Foreign Policy magazinnak nyilatkozó tisztségviselők magánküldetésként jellemezték a látogatást, amelyen nem vesznek részt amerikai kormányzati tisztségviselők.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!