Egyetemi épületet újít fel a Jánosik Kft.

Egyetemi épületet újít fel a Jánosik Kft.
© A Miskolci Egyetem felállványozott főépülete
A Miskolci Egyetem főépületét újítja fel a Jánosik és Társai Kft. építőipari ágazata. A nettó több mint 540 millió forint értékű munkát közbeszerzési pályázaton nyerte el a cég – tájékoztatott Jánosik Lajos, az építkezést végző vállalat tulajdonosa.

A rekonstrukciós munkák hat szinten, összesen, mintegy 5 ezer négyzetméteren folynak. Megújul az A/4-es épület homlokzata, külső szigetelést kap az épületszárny. Egy alumínium szerkezetre üvegfalakat szerelnek, így rendkívül elegáns külsőt kap az épület és javul a hőszigetelő képessége is. Kicserélik az elöregedett gépészeti rendszereket, 140 darab korszerű hűtő, fűtő berendezést szerelnek fel. Több helyre napkollektorokat telepítenek, illetve teljesen felújítják az elektromos hálózatot is. A régi belső burkolatok helyére új burkolatok kerülnek. A munka külön nehézsége, hogy az előző kivitelező által félbehagyott munkát kell folytatni. A huzavona idején, több évig kibontott ablakokkal állt az ingatlan. A felújítás során helyükre kerülnek a hiányzó nyílászárók is. Füst- és tűzérzékelők gondoskodnak majd az épület biztonságáról.

A január közepén kezdődött, és a tervek szerint májusban befejeződő felújítást az építőipari ágazat szakembereinek úgy kell végezniük, hogy az egyetemi főépület egyéb részein zavartalan legyen az oktatás, a tudományos tevékenység, az egyetemi élet. Eddig nem érkezett panasz az ott dolgozókra. Ez azonban még további nagyobb odafigyelést, szervezést igényel. A helyszínen átlagosan, naponta 50-80 szakember dolgozik, percre összehangolt projektterv alapján.

Ezzel a munkával befejeződhet a Miskolci Egyetem épületeinek felújítása, amelyből nagy részt vállalt a Jánosik és Társai Kft. Tavalyelőtt a jogi kar épületét varázsolták újjá, mintegy 300 millió forintnyi munkát végezve el – mondotta Jánosik Lajos.