Egyetemi emlékülés a kiegyezés évfordulóján Miskolcon

Dr. Illésné dr. Kovács Mária nyitotta meg az emlékülést
Dr. Illésné dr. Kovács Mária nyitotta meg az emlékülést - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Az osztrák–magyar kiegyezésnek és Ferenc József magyar királlyá koronázásának 150. évfordulója alkalmából nyilvános emlékülést rendezett a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézete csütörtökön.

A megjelenteket dr. Illésné dr. Kovács Mária, a bölcsészettudományi kar dékánja köszöntötte, hangsúlyozva, kettős jubileumról van szó, ami a történészeket is megmozgatja.

A maga nemében teljes

– Három olyan évszám van az elmúlt kétszáz évből, ami beivódott a köztudatba: 1848, 1867 és 1956. Ezért is fontos, hogy emlékezetessé tegyük ezeket az évfordulókat úgy, hogy a szakma képviselői minél többet tegyenek hozzá, hiszen a múlt nélkül nincs jelen és jövő – mondta a dékán.

Hozzátette: az emlékülés a maga nemében teljes, hiszen bemutatásra kerül a kiegyezés szerepe, fontossága, a felekezetek és a régió is egy-egy előadással. De abból a szempontból is, hogy a történelem iránt elkötelezettek minden korosztálya képviseli magát.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Dr. Viskolcz Noémi intézet­igazgató arról beszélt, az egyetemek mindig is városokhoz kötődtek, de autonómok voltak, emiatt még összecsapásokra is sor került a városi és az egyetemi polgárok között. Manapság már békésebb az együttműködés, így Miskolcon is.

– Az ilyen rendezvények alkalmasak arra, hogy megmutassuk magunkat, az arcunkat, ezzel nyithatunk a nyilvánosság, és ami nagyon fontos számunkra, a középiskolák felé is – jelentette ki.
A köszöntők után az egyetem történelemtanár képzéses hallgatói olvastak fel szemelvényeket a kiegyezés és a királykoronázás forrásaiból, majd dr. Fazekas Csaba dékánhelyettes tartott előadást A kiegyezés helye a magyar történeti gondolkodásban címmel. Rada János a katolikus király és a felekezetek a dualizmus korában címmel, Kőmíves Tibor pedig a kiegyezés előtti Kassáról és Miskolcról tartott előadást.

– ÉM-HI –