Egyetem: új kivitelezőkben a remény

Akt.:
Egyetem: új kivitelezőkben a remény
Egyetem: új kivitelezőkben a remény
Miskolc – Az épület-felújítások terén gondok adódtak, de az eszközbeszerzés jól halad az egyetemen.

Újabb lépések történtek, történnek a Miskolci Egyetem 6,5 milliárdos uniós (TIOP) projektjének eredményes befejezése érdekében. Erről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Patkó Gyula rektor és Lukács János projektvezető. A tájékoztatón elhangzott: sikeres uniós pályázata révén, 2008 tavaszán több mint 6,5 milliárd forintot nyert a Miskolci Egyetem épület-rekonstrukciókra, valamint eszközök, gépek beszerzésére. A két fő terület körülbelül fele-fele arányban jelent meg a projektben. „A Miskolci Egyetem hazai és nemzetközi versenyképességének komplex megújítása” című projekt megvalósítása még 2009 tavaszán elkezdődött. A kivitelezőkkel 2010-ben kötöttek szerződést. 2011-ben azonban gondok adódtak, mivel a Gropius Zrt. ellen jogerős felszámolási eljárás indult. A felszámolóval történt megegyezés után a munkaterületet az egyetem visszavette, a szükséges terveztetési munkákat elvégeztette, majd egy új közbeszerzési eljárást folytatott le, új kivitelező kiválasztására. Az új kivitelezővel új vállalkozói szerződést írt alá az egyetem. Az épület felújítása jelenleg is folyik, a szerződés szerinti befejezési határidő 2012. november 8.

Leállított felújítás

A második komoly nehézséget az jelentette, hogy az Arcadom Zrt., bár kilenc épület felújítását lényegében befejezte, az egyetem főépületének kivitelezését 2011 nyarán leállította. A kivitelezés 2012 tavaszán és nyarán többször ismételten megkezdődött, pontosabban folytatódott, azonban ezúttal sem az elvárható ütemben. Az egyetem vezetése számára nem maradt más megoldás, mint a vállalkozói szerződések felmondása. A legoptimistább becslés szerint is a kivitelezés 2013 nyarára fejeződhet csak be.

Már használják

A projekt másik fő területén, a 390 tételt tartalmazó eszközlistán szereplő beszerzések döntő hányada megtörtént. Öt tétel szállítása folyamatban van, és mindössze tizenkét tétel beszerzése maradt hátra. A hiányzó eszközök részben összefüggenek a kivitelezési munkák előrehaladásával. A teljesülés ezen a területen tehát 97 százalékos, ami azt is jelenti, hogy a beszerzett eszközöket a hallgatók és az oktatók már használják.