„Egyet megtanultam a kislányomtól: ha van rá módom, próbáljak segíteni”

Akt.:
Az átadóünnepségen. Hátul: Kun Attila és felesége
Az átadóünnepségen. Hátul: Kun Attila és felesége - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Klaudia szülei teljesítették kislányuk kívánságát: vidámabbá tették a kórtermeket.

– A kislányomat is itt kezelték, a Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályon. Az egyik kezelés közben körbejártatta tekintetét a krémszínű, barátságtalan falakon, és azt kérte tőlünk: ha meggyógyulok, tegyétek szebbé, színesebbé és vidámabbá a kórtermeket! – emlékszik vissza Kun Attila azokra a nehéz hetekre, amikor kislányánál, Klaudiánál agytörzsi daganatot diagnosztizáltak, és hónapokig feküdt az osztályon.

kun-klaudia-gyek-atadas03-st

Sajnos, a kislány nem gyógyult meg, a betegség legyőzte őt, de kívánsága teljesült. Édesapja és édesanyja alapítványt hoztak létre, a Kun Klaudia Angyali Gyermekszív Agydaganatos Gyermekekért Alapítványt azzal a céllal, hogy anyagi és lelki támaszt nyújthassanak a szintén agydaganatban szenvedő gyerekeknek és azok családjának, valamint hogy Klaudia kívánságát teljesítsék.

Gálát rendeztek

Elhatározták, az osztály kórtermeit vidám színekkel és mesehősökkel töltik meg, hogy az ott fekvő kis betegek számára derűsebb környezetben teljenek a küzdelmes napok.

kun-klaudia-gyek-atadas05-st

Mára sikerült az osztály 12 kórtermét meséssé varázsolni, az átadó ünnepséget március 2-án tartották a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Gyermekegészségügyi Központjának Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályán.

– Apaként rendkívül szomorú volt ez az esemény – fogalmaz Kun Attila. – Hiszen hárman álmodtuk meg a felújítást, de csak ketten vehettünk részt az átadón. Viszont tudtam, hogy Klaudia lélekben velünk van, hiszen másképp nem is sikerülhetett volna. Borzasztóan nehéz pillanatok ezek, az osztályra bejárni nagy-nagy lelkierőt kíván tőlünk…

kun-klaudia-gyek-atadas07-st

Az édesapa elmesélte, a felújítási költségeket úgy tudták összegyűjteni, hogy rendeztek két jótékonysági gálát, de cégek, vállalatok és magánszemélyek is tettek felajánlásokat. Az alapítvány közel 3 éve működik, ezalatt az idő alatt körülbelül 2 millió forinttal támogatták a kórházi osztályt. Azóta 12 kórterem festési és felújítási munkálatai fejeződtek be. A helyiségeket modern, színes szalagfüggönyökkel, LCD televízióval, internet-hozzáféréssel látták el. A színes falakra mesehősök is felkerültek. Ezeket az „Ecsetre fel a Gyermekekért” szervezet, valamint két magánszemély festette.

Színes falak

– A munkákat folyamatosan végeztük. Nehéz volt egy-egy kórtermet üresen találni, hiszen nagyon sok a beteg gyermek, úgyhogy tulajdonképpen egy hétvége alatt kellett végeznünk egy helyiséggel. Nyolc helyiséget én festettem ki, a többit két kétfős csapat, az ő foglalkozásuk festő. A gyerekek, amikor meglátták, örömteli csodálkozás volt az arcukon, és mi is nagyon boldogok voltunk, hiszen azzal, hogy szebbé tettük a kórtermüket, kicsit elfeledtettük velük a kórházi körülményeket, hiszen ez volt a célunk. Van olyan gyermek, aki már 8 éve küzd a szörnyű betegséggel – tette hozzá szomorúan az édesapa, megtoldva azzal:

kun-klaudia-gyek-atadas09-st

– Egyet megtanultam a kislányomtól: ha van rá lehetőségem és módom, akkor próbáljak meg segíteni az embereken. Nagyon köszönjük a támogatóknak is, hogy mindezt sikerült megvalósítanunk.

Ágy és konyha

A kórtermek festésén kívül az alapítvány egy multifunkcionális vizsgálóágyat is vásárolt az osztálynak, mely a gyermekek kezelését könnyíti meg és fájdalmaikat enyhíti.

kun-klaudia-gyek-atadas16-st

Azonban további terveik is vannak: szeretnének kialakítani egy a szülők részére egy előkészítő konyhát az osztályon. Ha például az egyik kis beteg palacsintát szeretne enni, akkor az édesanyja tudjon neki sütni.

Hegyi Erika


Kérdések és válaszok

Kérdéseinkre dr. Pap Tibor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház orvosigazgatója válaszolt.

Miért az alapítványok és szponzorok finanszírozzák az ehhez hasonló felújításokat?

A beteg emberek, de különösen a beteg gyermekek szülei, hozzátartozói fokozott felelősséget éreznek arra vonatkozóan, hogy anyagi lehetőségeinek mértékéig segítsék a kezelt betegek elhelyezési körülményeinek, műszerrel való ellátottságának fejlesztését abban a tekintetben, hogy minél sikeresebb legyen kezelésük. Ezzel ők is – érzésük szerint – hálából és köszönetből hozzájárulnak a betegellátás fejlesztéséhez.

A kórháznak van-e kerete felújításokra?

Intézményrendszerünk 6 telephelyen, 3600 fekvőbeteg ággyal rendelkezik, amelynek üzemeltetési feladataira, megelőző karbantartási munkálataira, felújításra a megfelelő anyagi kerettel rendelkezik. A felújításokat, szükség szerint rangsorolva ütemezzük és tervezzük be. Ehhez hozzájárul és ezt gyorsítja a magánszemélyektől, társaságoktól, gazdálkodási szervezetektől érkező adományok és adófelajánlások anyagi támogatása.

Évente mennyi pénz jut erre?

Több száz millió forintos nagyságrendet költünk az előző kérdésben felsorolt feladatokra.

Ez elég-e a szükséges felújítási munkák elvégzésére?

A betegellátás biztonságát elősegítő karbantartási, felújítási munkálatok minden esetben maradéktalanul elvégzésre kerülnek, a felújítások területén, nagyobb rendelkezésre álló forrás esetén jelentősebb ütemben haladhatna, a higiénes és komfortérzetet növelő munkálatok betervezése.


file6umk1xvzq55h8hayclp
Miskolc - Ökumenikus istentiszteleten avatták fel a diósgyőri temetőben azt a kaput, amelyet Kun Attila a 7 éves korában elhunyt kislánya emlékére készített.
Fotók: Bujdos Tibor ©

Kun Attila és felesége a 8 éves korában elhunyt kislányuk, Klaudia sírjánál
Miskolc - Az édesapa az utolsó pillanatig reménykedett, hogy kislánya legyőzi a gyógyíthatatlan betegséget. – Amikor az alapítványunk által támogatott egy-egy család elveszíti gyermekét, a szülők első mondata az, hogy ők is meg akarnak halni. Mert nem bírják a fájdalmat, a gyermekük halála okozta...