Egyenlegjavító program – Rogán: szükségesek és támogathatóak az intézkedések

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A Fidesz-frakció szükségesnek és támogathatónak tartja azokat az intézkedéseket, amelyeket pénteken jelentett be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az egyenlegjavító program részeként – közölte a kormánypárti képviselőcsoport vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Rogán Antal azt mondta, azért támogatják az ismertetett lépéseket, mert a kormány azokkal majd eléri a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszüntetését, amelynek eredményeként pedig az ország fel tudja használni az Európai Unió kohéziós forrásait.

A Fidesz-frakció üdvözli – folytatta -, hogy a kabinet a költségvetés hiányát, a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését úgy akarja elérni, hogy nem vezet be megszorításokat, hiszen – a járulékplafon eltörlésével – csak a havi egymillió forint felett keresőknek kell majd nagyobb adóterhet vállalniuk 2013-ban. A félszuperbruttó kivezetésével pedig a középosztály adóterhelése jövőre négy százalékkal csökken – hangsúlyozta.

A pedagógusbérek emelésének tervezett elhalasztásával kapcsolatban Rogán Antal azt mondta, ez sokakat nem érhetett meglepetésként, mert a kabinet korábban is nyilvánvalóvá tette, hogy erre csak akkor van mód, ha a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a másfél százalékot. A béremelést 2014. január 1-jétől megvalósíthatónak tartjuk – közölte.

A frakcióvezető kitért a segélyplafon bevezetésére is, amely szerinte megszünteti azt az igazságtalanságot, hogy valaki segélyből több pénzhez juthat, mint munkából.

Jelezte továbbá: támogatják azt a KDNP-s javaslatot, hogy 2014 januárjától a gyermekek után járó adókedvezményt igénybe lehessen venni a munkavállaló után fizetett járulékokból is.

A hétfői frakcióülésen emellett téma volt a hírközlési törvény módosítása is – amelyet Cser-Palkovics Andrással közösen jegyez a frakcióvezető -, amely egyrészt lehetővé teszi azoknak a rászoruló családoknak a támogatását a digitális átállás folyamatában, amelyek nem tudják beszerezni a szükséges technikai eszközöket. Másrészt a jogszabály-módosítás szigorú fogyasztóvédelmi korlátozásokat vezet be: megvédi a hűség-előfizetéssel rendelkező fogyasztókat attól, hogy “velük szemben egyoldalúan terheket tudjanak áthárítani a mobilszolgáltatók”, így például a telefonadót – részletezte a politikus, kijelentve: csak akkor van mód egyoldalú szerződésmódosításra, ha az előnyös az előfizetőknek.

Emellett szóba került a tanácskozáson a hegyközségi törvény, amely a borvidékek önszabályozó testületeinek újraszabályozásáról szól. A frakció álláspontja az, hogy támogatni kell a minőségi bortermelést a következő években az önszabályozás rendszerén keresztül is – mondta Rogán Antal, hozzátéve ugyanakkor, hogy a jelenlegi testületek véleményét is figyelembe akarják venni, ezért két héttel elhalasztják a törvényjavaslat parlamenti vitáját.

– MTI –