Egyéni képviselõként indítják Budaházy Györgyöt

Egyéni képviselõként indítaná családja az elõzetesben lévõ Budaházy Györgyöt. Ha sikerült összegyûjtenie 750 kopogtatócédulát, bekerül a jelöltek közé és mentelmi jogot kap – mondta el Novák Elõd, a Jobbik alelnöke szombati sajtótájékoztatóján.

Budaházy György tavaly június óta van elõzetes letartóztatásban – a Jobbik felháborítónak tartja, hogy több mint nyolc hónapja nincs elõrelépés az ügyben. Budaházyt családja szerint konkrét bizonyítékok nélkül tartják fogva, ezért szeretnék, ha mielõbb kikerülne az elõzetesbõl. Elhatározták, mentelmi jogot szereznek a fogva tartottnak. Ennek érdekében a XI. kerület 17-es számú választókerületében (Gazdagrét, Õrmezõ, Sasad, Kelenvölgy), független képviselõjelöltként elindítják a választásokon, ahol a Jobbik színeiben Novák Elõd indul. Budaházy kampányát a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom szervezi, szóvivõje Toroczkai László lesz.

Amennyiben sikerül 750 kopogtatócédulát összegyûjteni, Budaházy elvileg mentelmi jogot kaphat. A mentelmi jog felfüggesztésérõl egyébként az Országos Választási Bizottság (OVB) dönt. Erre vonatkozóan nincsenek konkrét szabályok, a testület egyszerû többséggel határoz.

Mint ismert, Budaházy György 2009. június 19-e óta van elõzetes letartóztatásban. A férfit a Központi Nyomozó Fõügyészség terrorcselekménnyel, robbanóanyag és robbantószer készítésével, robbanóanyaggal visszaéléssel, emberölés elõkészületével és aljas indokból elkövetett súlyos testi sértéssel is gyanúsítja.