Egyelőre nem csökkentik a szakorvosképzés állami támogatását

Ebben az évben még biztos, hogy nem csökken a szakorvosképzés állami támogatása, és a tárca mielőtt változtatna a jelenlegi rendszeren kész tárgyalni erről az érintettekkel – mondta szerdán Horváth Ágnes egészségügyi államtitkár a 4 magyar orvosegyetem képviselőinek. Mindezt Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele is megerősítette, amelyet az államtitkár adott át az orvostanhallgatóknak. Az egyetemisták azért jelentek meg az Egészségügyi Minisztériumban, hogy átadjanak egy csaknem 4 ezer aláírást tartalmazó petíciót, amelyben a szakorvosképzés állami támogatásának tervezett csökkentése ellen tiltakoznak.

Papp Magor, az orvostanhallgatók szóvivője sikernek értékelte, hogy a minisztérium elállt korábbi tervétől, hogy már az idén jelentősen csökkentsék azoknak a végzett általános orvosoknak, fogorvosoknak és gyógyszerészeknek a számát, akiknek az állam támogatja a képzését. A kiszivárgott kormányrendelet tervezet alapján ugyanis már 2007. augusztusában elvették volna a friss diplomások 70-75 százalékától a támogatást. Az 1200 végzős közül csak az a 300 kapta volna meg a pénzt, aki olyan hiányszakmát választ a rezidens-képzésben, mint például a patológusé, vagy az altatóorvosé.

“A jelenlegi szisztéma hibája, hogy ugyan 2 év állami garanciát nyújt a rezidens munkabérét, valamint képzési költségeit illetően, de tartós foglalkoztatást, hosszútávra garantált munkahelyet nem biztosít.. Az új szabályozás kidolgozása során a közeljövőben a rezidens és hallgatói szervezetek képviselőivel tárgyalóasztalhoz fogunk ülni, annak érdekében, hogy közösen sikerüljön a fiatal orvosoknak megfelelő egzisztenciát biztosítani.” – áll Molnár Lajos hallgatóknak írt levelében, amelyben a miniszter is megerősíti: ebben az évben még nem lép hatályba az új jogszabály.

A hallgatók szóvivője elmondta: az egyeztetéseken szeretnék elérni, hogy jövőre se változzanak a támogatási keretszámok. Hiszen a finanszírozásból kimaradó végzősök, akik abban a tudatban kezdték el 5-6 éve az egyetemet, hogy a pályakezdésnél segítséget kapnak majd, és az évek során csak tankönyvekre több százezer forintot költöttek, szinte esélyük se lesz az elhelyezkedésre. Ráadásul azzal, hogy csak a hiányszakmák rezidensképzését támogatná a minisztérium, más szakmákét viszont nem, hosszútávon azt érik el, hogy ez utóbbiak válnak hiányszakmává – tette hozzá a szóvivő.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét. Ez egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint.Sporthírek