Egyelőre nem árasztják el a Szigetközt

Bár eredtileg úgy tervezték, mégsem tudják megkezdeni a napokban a Szigetköz elárasztásását, mert túl alacsony a Duna vízállása. A környzetvédelmi szempontból fontos lépést csak akkor lehet megtenni, ha a Duna vízhozama három napon át eléri a 2500 köbmétert másodpercenként és a folyó hőmérséklete legalább tízfokos.

Hiába tizenhárom és fél fokos a Duna, jelenleg Pozsonynál csak 1470 köbméter víz érkezik másodpercenként, így a különleges vízügyi beavatkozásra idén egyelőre még várni kell – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Pesztenlehrer Ottó, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Az elárasztáskor az Öreg-Duna és mellékágai, valamint a mélyebben fekvő úgynevezett laposok feltöltődnek vízzel, azaz körülbelül az első fokú készültségnek megfelelő árvíz szintjét érik el. A művelet azzal kezdődik, hogy lezárják a dunakiliti duzzasztómű zsilipjeit. A lezárás és a Szlovákiából érkező, többlet víz hatására, a zsilip felett a Duna szintje megemelkedik és a víz a néhány kilométerel feljebb lévő bukókon keresztül bejut az ágrendszerbe. Az elárasztás természetvédelmi szempontból jelentős, ugyanis a Szigetközt évszázadokon keresztül évente egyszer elöntötte a Duna. A bősi vízlépcső megépítése óta – a nagy árvizeket kivéve – ez elmaradt, ezért a térség ökológiai egyensúlya felborult. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az elárasztás jótékony hatása van térség élővilágára.

Az előrejelzések szerint két hétig még biztosan nem lesz annyi víz a Dunában, hogy az elárasztás megkezdődhessen.