Egyelőre kissé ,,lyukas” az ,,aranyóra”

Aranyóra
Aranyóra

Miskolc, Debrecen – “Kis híján meghalt az anyám amiatt, hogy Debrecenbe kellett utaztatni szívkatéteres beavatkozásra.” A fenti mondat hallatán felmerült a kétely: igaz lehet, hogy a miskolci beteget nem fogadta a megyei kórház?

korábbi cikk az infarktusról [.pdf – 83KB] Szívkatéterezés 2007.03.28.

Hiszen az Észak-Magyarország elsőként adott hírt arról, hogy 2005-től már a B.-A.-Z. Megyei Kórházban is végeznek szívkatéteres beavatkozást, így időt nyerhetnek azok az akut betegek, akiknek erre van szükségük. Nem kell már Debrecenbe, Pestre szállítani őket, s ezzel esélyt nyernek az életre, hiszen az infarktust követő első óra – aranyóra – meghatározó a továbbiak szempontjából.
Nem fogadták

– Március 9-én délután lett rosszul az édesanyám – meséli olvasónk. – Öt óra körül jött ki hozzá az orvos, aki mentőt hívott, s beszállíttatta a Diósgyőri Kórházba. Az ottani ügyeletes megállapította a szívinfarktust, s azt is, hogy azonnali szívkatéterezésre van szüksége. Stabilizálta anyám állapotát, s telefonált a megyei kórház kardiológiájára, fogadják-e a beteget. Ott kijelentették: pénteken 6 után már nem.

Ekkor Debrecent hívta az orvos, ott végre kedvező választ adtak. A mentők viszont az orvos hívását követően a csak egy óra múlva érkeztek meg. Ettől kezdve felgyorsultak az események. Egy órahossza alatt tettük meg az utat a klinikáig: ahol lehetett, 160-nal robogtunk. Megbeszélés szerint Hajdúböszörménynél jelezték az orvosoknak, hogy mindjárt megérkezünk. A műtőben már várták az anyámat. A beavatkozás sikerült, de az orvosok és a mentősök is megerősítették: kevésen múlt. Még egy kis késlekedés, és az anyám menthetetlen.

Kevesen vannak
– Valóban igaz, hogy a hemodinamikai laborban ügyeletet csak hétfőn és csütörtökön tudunk biztosítani, a többi napon csak délután 4-ig. A szívkatéteres műtéthez ugyanis 4 ügyeleti sort kell kiállítani, mely az osztály jelenlegi orvosi karától rendkívüli erőfeszítést igényel, és a létszám növelése nélkül tartósan nem biztosítható – erősítette meg dr. Kalo Emil kardiológus főorvos. – Ráadásul az eddigi finanszírozási keretünket is úgy állapították meg, hogy ha folyamatosa működnénk, akkor az két hét alatt ,,kitöltjük”. Így viszont sérül e régió lakosságának esélye az élethez, a gyógyuláshoz. Nem csupán a megyénkbelieké, hanem például az Eger környékieké is. Ráadásul az új területi ellátási elosztásból a mi osztályunkon működő hemodinamikai ellátást ki is felejtették. Ennek tarthatatlanságára felhívtuk a minisztérium figyelmét, és tárgyalásokat kezdeményeztünk, azzal a további céllal, hogy május elsejétől a hét minden órájában folyamatosan fogadhassunk minden akut beteget szívkatéterezésre.

Utaztatgatás helyett
A konkrét eset kapcsán dr. Kalo Emil megyei kardiológus szakfőorvos azt is elmondta: szívinfarktus gyanúja esetén tanácsos azonnal a mentőket értesíteni. Ők egyenesen a megyei kórházba viszik a beteget, s ez még akkor is jobb megoldás, ha éppen nincs ügyelet a hemodinamikai központban, mert itt képesek addig is a legszakszerűbb kardiológiai ellátásban részesíteni a beteget, míg a klinikai fogadását elintézik.

A főorvos véleménye szerint a háziorvosnak is – egy azonnali EKG elvégzése után – eleve a megyei kórház kardiológiájára kellett volna küldenie a beteget.