Egyelőre kevesen rendelnek gyógyszert internetről

Másfél hónap alatt az országban csupán 1300 ember rendelt gyógyszer a világhálóról. A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) alelnöke szerint ez nem meglepő, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon a rossz tapasztalatok miatt nagy a bizalmatlanság az internetes gyógyszer-vásárlással szemben. Ráadásul az idősebb, beteg emberek az új tecnikától is idegenkednek – mondta hétfőn a Független Hírügynökségnek Hávelné Szatmári Katalin.

A kamara február elején indította el a www.gyogyszer.hu honlapot, ahonnan kizárólag recept nélkül beszerezhető gyógyszereket lehet rendelni. Miután a vevő az interneten bejelölte, hogy milyen készítményt szeretne vásárolni, a honlap üzemeltetői megkeresik a hozzá legközelebb eső patikát, ahonnan vagy maga a gyógyszerész vagy egy szakasszisztens viszi házhoz a gyógyszert. “Ez nem olyan, mint egy webáruház, ami 100 százalékban tudjuk garantálni a módszer hatékonyságát és biztonságát” – mondta az alelnök.

A kiszállítás díja átlagosan 500-600 forint, de van olyan eset is, hogy a megrendelőnek csak az orvosságot kell kifizetni, a házhozszállítás ingyenes. Ilyen eset például, ha a háziorvos igazolja, hogy a gyógyszer rendelője ágyhoz kötött beteg. Többségében azonban a nemzetközi tapasztalatok szerint inkább a fiatal, 18 és 35 év közötti, magasan iskolázottak a megrendelők. Azok, akik rendszeresen használják az internetet vásárlásra, és munkájuk miatt kevés az idejük.

Jelenleg az ország több mint 2 ezer gyógyszertára közül 118 regisztrált a rendszerbe, tehát ennyi patika vállalja a házhozszállítást. Várhatóan bővülni fog ez a szám, de nem sokkal, hiszen szintén nemzetközi példák bizonyítják: az internetes gyógyszerrendelés inkább csak a nagyvárosokban jellemző – mondta Hávelné Szatmári Katalin. Németországban például 20 ezer gyógyszertárból mindössze 1200 patika van az internetes hálózatban – tette hozzá.

A számítógépes rendszer még nem működik teljes üzemmel, az MGYK fejlesztési forrásokra pályázott, amelyet ha megkap, tovább tudják bővíteni az internetes gyógyszerrendelés lehetőségeit – mondta az alelnök.Sporthírek