Egyelőre emberölés miatt nyomoznak

Egyelőre emberölés miatt nyomoznak
Györgytarló – Györgytarlón jelenleg nyugalom van, bár még csak egy nap telt el azóta, hogy váltótársa holtan találta váltótársa az éjjeli őrt a faluhoz közeli gyümölcsös vegyszerraktárában.

A helyszíni szemle jelenlegi adatai szerint a 46 éves sárospataki férfi – aki a növényvédő szerek tárolására szolgáló telephelyet felügyelte – bűncselekmény áldozata lett.

– Szinte az egész falu a híradásokat figyelte csütörtökön – mondja Oláh István, Györgytarló polgármestere. – Az egyik beszámolóban az is elhangzott, hogy évekkel korában ugyanezt az őrt már bántalmazták és akkor is növényvédő szereket tulajdonítottak el. Ez egyszerűen butaság, hiszen az eset majdnem tíz éve történt és ez az őr csak pár éve dolgozott a telephelyen. Ráadásul az akkor bántalmazott őr régi barátom, húsz éve focizunk együtt. Csak tavaly vonult vissza az aktív sportolástól egy kisebb műtét miatt, de már készül a visszatérésre. Ezt az őrt pedig nem ismertem, úgyhogy a két ügynek semmi köze egymáshoz.

Oláh István elmondása szerint Györgytarlón nyugalom van. A polgármester elmondta, születése óta itt él a faluban, csak két évig lakott Tiszakarádon, de amióta ő Györgytarlón él, még egyetlen gyilkosság sem történt a településen.

– Az elmúlt másfél évben még csak egy tyúklopás sem volt Györgytarlón – teszi hozzá Oláh István. – Ennek ellenére a héten már beszélgettünk arról, hogy meg kellene alakítani a polgárőrséget és másnapa virradóra megtörtént ez a gyilkosság. Igaz, ha lenne polgárőrségünk, akkor sem tudtunk volna semmit tenni a megelőzése érdekében, hiszen az eset a falu határától két kilométerre történt.

A falubeliek szerint a szerencsétlenül járt őrt a telephely udvarán favágáshoz használt baltával álmában verték agyon. Ezt az értesülésünket azonban a nyomozás érdekeire való tekintettel a megyei rendőr-főkapitányságon nem erősítették meg.

Megrendelésre?

Nagy János rendőr alezredes a Sárospataki Rendőrkapitányság vezetője szerint ez a bűncselekmény hasonlít azokra a esetekre, amelyek közel egy évtizeddel ezelőtt történtek a környéken is.

– Akkoriban az egész országban elterjedt volt a növényvédő szerek lopása – mondja Nagy János. – Györgytarlóra is ellátogattak az azóta is ismeretlen elkövetők, de Kenézlőn is próbálkoztak. Minden olyan helyen, ahol nagyobb gyümölcsösök, főleg almások voltak. Kenézlőn meg is fogták az elkövetőt, akinél egy lista volt, hogy milyen típusú növényvédő szerből hány kilogrammot vagy litert kell beszereznie. Erről a mostani ügyről természetesen nem nyilatkozhatok, de nagyon hasonló a tíz ével ezelőttiekhez, azzal a nagyon szomorú különbséggel, hogy itt áldozatot is követelt a bűncselekmény.

-bg-

Félmillió a nyomravezetőnek

A megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a helyszíni szemlén tapasztaltakról – a bűnügyi szempontokat figyelembe véve – a rendőrség egyelőre információkat nem közöl. A bűncselekmény helyszínéről 15 kg Chonus, valamint 60 liter Mythos elnevezésű gombaölő vegyszer tűnt el, amelynek összértéke megközelíti az egymillió forintot. A rendőrség emberölés bűntette miatt indított nyomozást, a nyomozók kiterjesztett adatgyűjtést és tanúkutatást folytatnak az ismeretlen elkövető felderítése érdekében.

A megyei rendőrfőkapitány a bűncselekmény elkövetőjének azonosításához közvetlenül vezető adatot vagy bizonyítékot szolgáltatójának félmillió forint díjat tűzött ki.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a 107, vagy 112-es rendőrségi segélyhívó számokon, hivatali időben a 46/514-579-es miskolci számon várja azok jelentkezését, akik a bűncselekménnyel, illetve az egyelőre ismeretlen elkövetővel kapcsolatban segíteni tudja a rendőrség munkáját, de közlendőjüket bármely rendőri szervhez eljuttathatják.

Korábbi cikkeink