Egyedülálló: tatu-szaporulat a Miskolci Állatkertben

Akt.:
Egyedülálló: tatu-szaporulat a Miskolci Állatkertben
Egyedülálló: tatu-szaporulat a Miskolci Állatkertben - © Fotó: Veress Tamás
Miskolc – A tavasszal világra jött David-szarvasok és észak-amerikai kúszósül után ismét egyedülálló szaporulattal gyarapodott a Miskolci Állatkert állatállománya: a nagy szőröstatuk kifutójában is világra jött egy kölyök. A sörtés armadillónak is nevezett állatok nem számítanak ugyan ritkának az állatkertekben, ám Magyarországon eddig csak a miskolci intézményben született utóduk.

A Miskolci Állatkert első nagy szőröstatuja, a Dömper névre keresztelt hím 2010-ben érkezett Csehországból, és a következő évben kapott párt Németországból, a Sophie nevet viselő nőstény személyében. A pár a kezdeti ismerkedést követően jól összeszokott, amelynek eredményeképp első utóduk már a következő évben, 2012-ben megszületett. Ő volt az országban az első nagy szőröstatu szaporulat. Ezt követően minden évben utódoknak örülhettek az állatkert látogatói és munkatársai. Az idei esztendőben április végén született meg a legifjabb tatucsemete. Az alig 100 grammos újszülött nagyon gyorsan fejlődött odújában. Ma már több mint egy kilogrammos, és egyre több időt tölt a kifutóban anyja társaságában, így már az állatkert látogatói is megtekinthetik. Sőt, már rendszeresen próbálgatja a karmait is, amellyel felnőtt korábban földalatti üregeit ássa majd.

A nagy szőröstatuk (Chaetophractus villosus) egy ősi állatcsoport, az úgynevezett vendégízületesek képviselői, ahová a tatukon kívül a lajhárokat és a hangyászokat soroljuk. Ezeknek a látszólag nagyon különböző állatoknak közös jellemzője az utolsó háti- és ágyékcsigolyájukon lévő járulékos ízületi nyúlványok, erről kapták a vendégízületes elnevezést is.

A tatuk rendszeresen ikreknek adnak életet, vannak köztük olyan fajok is, amelyeknél egyszerre négy kölyök születik, amelyek mind egypetéjű iker. A nagy szőröstatu esetében is többnyire két kölyök jön a világra (ennél a fajnál azonban az ikrek nem egypetéjűek), ahogy az az előző két évben Miskolcon is történt. Most azonban egy kis hím utód született.

– Veress Tamás, gyűjteményi vezető, Miskolci Állatkert és Kultúrpark –