Egyedülálló fürdőkomplexum épül Miskolctapolcán

Akt.:
Újjászületik az évek óta bezárt strandfürdő
Újjászületik az évek óta bezárt strandfürdő
A 10 éve bezárt strand helyén hazánk egyik legvonzóbb, leglátványosabb élményfürdője épül Miskolctapolcán.

Miközben az első ütem munkálatai javában zajlanak, hogy augusztus végén a versenymedencét és a wellness részleget már birtokba vehesse a nagyközönség, a városvezetés lakossági fórumon mutatta be a teljes élményfürdő komplexum végleges terveit. A várhatóan augusztusban kezdődő második kivitelezési ütemben jön létre az Őspark Élményfürdő és Strand, amely a Hejő patak völgyének egyedülálló adottságaival összhangban lélegzetelállító attrakciót kínál. A meleg forrásvizet és a szintkülönbségeket kihasználva egy medence-tavirózsa fürdőrendszert hoznak létre. A különböző hőfokú, számtalan élményelemmel felszerelt medence mellett zuhatagok teszik feledhetetlenné a fürdőzők élményét. A vízfelület egy része fedett térben helyezkedik el, elhúzható tetőkialakítással, amely lehetővé teszi a téli-nyári használatot.

A munka oroszlánrésze most zajlik

A fejlesztésért felelős miniszteri biztos, Sebestyén László hangsúlyozta, hogy a létesítmény alapvető rendszereinek felújítása jelenleg is zajlik, és 2014 augusztusára elkészül a teljes közművesítés, az ivóvíz-, szennyvízvezetékek cseréje, a termálvíz vezeték rekon­strukciója, és a távhő-vezeték kiépítése. „Az összesen több mint 5 milliárd forintos beruházás nyomán egy olyan nemzetközi színvonalú élményfürdőt építünk, amelyre joggal lesz ismét büszke minden miskolci lakos” – fogalmazott Sebestyén László. „Télen 1300, nyáron 5000 ember élvezheti majd az ultramodern strandfürdő különböző medencéit, wellness szolgáltatásait, ráadásul az új miskolctapolcai fürdő 100 új munkahelyet is teremt” – emelte ki Sebestyén László. Mint mondta, a miskolctapolcai fürdőkom­plexum egyedi lesz, a maga nemében páratlan. „Tudom, hogy sokan vártak arra, hogy történjen itt valami, de most már mindenki a maga szemével is meggyőződhet róla, hogy nem csak ígérgetünk. Nem hiszem, hogy kell annál több, hogy maga a miniszterelnök jelentette be a múlt héten a miskolci televíziónak adott exkluzív interjúban, hogy Miskolc szimbólumává válhat Miskolctapolca a fürdőberuházás révén” – tette hozzá a miniszteri biztos.

„Nekem a miskolctapolcai strand egyet jelentett a gyermekkorommal, szinte az egész nyarat itt töltöttük, csodálatos, pezsgő élet volt. Ezt hozzuk most vissza. És ha van egy különleges fürdő, akkor van szállóvendég és megtelnek az éttermek is. Ismét érdemes lesz befektetni a városrészbe.”

Már augusztusban nagy attrakció lesz

Már idén augusztusban érdemes lesz ellátogatni a megújuló fürdőbe, hiszen az első ütemben elkészül az egész évben használható wellness és fitness részleg. Az épületben helyet kapnak az exkluzív kialakítású szaunák, pihenőterek, masszázs részleg, sószoba, konditerem, masszírozó és merülő medencék, bár, valamint napozóterasz és meditációs tetőkert is létesül. A kikapcsolódást segíti a kívülről is használható kávézó, valamint a Grill étterem, látványkonyhával, rendezvények megtartására is alkalmas kialakítással. Különleges, egyedülálló építészeti attrakcióként, a megőrzött platánfák lombkoronájának magasságában 3 kúp alakú szauna-torony is épül. A wellness részleg mellett 50 méteres, nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas versenymedence is létrejön, lelátókká alakítható napozó résszel, hozzá tartozó öltözőkkel. A szabadtéri sportolást szolgálják majd a homokos strandröplabda, valamint lábtenisz pályák is. A tervezők a strand régi hangulatát méltóképpen, a 70-es években épített vasbeton szerkezetek újrafelhasználásával, a jellegzetes tornyos épület rekonstrukciójával őrzik meg.

Máris rangos elismerést kapott a strandfürdő

Ugyan még javában zajlanak az első ütem munkálatai, az új miskolctapolcai élményfürdő máris elismerést kapott. A létesítmény tervei és fejlesztése nemcsak a meglévő 70-es években épített vasbeton szerkezetek újrafelhasználását célozta meg, hanem a lehető legtöbb fát és zöld növényt is megőrzi, az épületek tetőin, oldalfalain élő zöld felületeket ad. Így nyerte el a beruházás Miskolc számára az első akkreditált GREEN CITY-Zöld Város oklevelét. Ez a természetbe ágyazott egyedi koncepció, a helyi adottságokat felhasználó 21. századi fürdő visszacsábítja a helyi és a külföldi turistákat a Völgybe. Miskolctapolcán az arborétum minőségű park, a csónakázótó, a híres Barlangfürdő és a strand újra valódi turistaparadicsommá változik, számtalan élménnyel az egész család számára.

Lehetőségek, programok éjjel-nappal

Az új miskolctapolcai „vízi világ” számtalan lehetőséget és látványosságot kínál majd. A főépület fürdőcsarnoka galériázott, nagy belmagasságú tere nyitható tetővel nyári használatban a strand részeként működik, télen azonban bezárt és fűthető élményfürdővé válik. Esti programok megtartására, egyéb attrakciók céljára is alkalmas lesz. A tervezők több olyan élményelemet is megálmodtak, amelyek kizárólag a Hejő-patak völgyében valósíthatóak meg. A meleg forrásvizet és a szintkülönbségeket kihasználva egy „tavirózsa fürdőrendszer” jön létre: a főépülettől kiinduló, különböző mélységű és hőmérsékletű medencesor a környezet adottságait, a vízeséseket, a tavirózsákkal teli tórendszert idézi. A tervek szerint a medencerendszerben végig lehet menni a számtalan élményelemmel felszerelt, két szinten elhelyezkedő, emeleti szintről induló, földszinti részre érkező, majd ismét felfelé vezető medencék gyűrűjében, és zuhatagokkal tarkított átjárók mentén lehet kijutni a szabadba.