Egyedülálló fejlesztések a Regéci Várban

Az ünnepélyes átadáson
Az ünnepélyes átadáson
Regéc – Átadták a Regéci Vár öregtornyát és új látogatóközpontját.

Ünnepélyes keretek között átadták a közelmúltban a megújult Regéci Várat, és a község központjában felépült fogadóépületét. Az avatáson beszédet mondott dr. Hörcsik Richárd Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője, Bakos Ferenc, Regéc polgármestere és dr. Virág Zsolt projektvezető.

– Rákóczi álma vált valóra a mai napon, ugyanis a nagyságos fejedelem e falak között töltötte boldog gyermekkorát – fogalmazott Hörcsik Richárd. – Amikor felnőttként visszatért, már csak romokat látott, mert a Habsburgok 1685-ben lerombolták azt. Arról álmodott, hogy egyszer majd újraépíti azt… 330 év múltán nemcsak Rákóczinak, hanem a regéciek és a környéken élőknek – így az én álmom is valóra vált”.

Ami még sehol

„A Regéci Vár, ahol II. Rákóczi Ferenc fejedelem a gyermekkorát töltötte” című pályázatával Regéc önkormányzata 560 751 594 forint uniós támogatást nyert el. Újjáépült a vár Öregtornya, amelyben négy szinten fedett kiállítótér létesült.

A toronyban a vár kőtárán kívül egy olyan, az érdekességek mentén építkező vártematika került részben multimédiás eszközök segítségével feldolgozásra, amely eddig még hazánk egyik várában sem került bemutatásra.

Emellett egy több mint ezer négyzetméteres rendezvénytér jött létre a vár mellett, ahol tematikus programsorozatok, lovagi tornák teszik teljessé a látogatói élményt. Új várbeli fogadóépület is létesült turistapihenővel, ajándékbolttal, büfével, a környékre kiváló kilátást biztosító kávézóterasszal.

A Regéc központjában felépült falubeli fogadóépületben helyezték el azokat a turisztikai funkciókat, amelyek a várbeli attrakciókat kiegészítik. Itt látható a „Gyermek a várfalak között” című állandó kiállítás II. Rákóczi Ferenc regéci gyermekéveiről, amely emellett I. Rákóczi György fejedelem korától a Rákóczi-szabadságharc időszakáig a fejedelmi család magánéletével is megismerteti a látogatót.

Itt található az a filmvetítő terem, amelyben az a hosszú fejlesztési munkával, a régészeti és levéltári kutatások eredményei alapján elkészített valós 3D-s film kerül vetítésre, amely a regéci vár három történelmi korszakának virtuális épületrekonstrukcióját mutatja be.

-ÉM-

Erősödik a turizmus

A falubeli fogadóépületben a színvonalas vendégfogadás feltételei is megteremtődtek, időszakos kiállítótér, vártörténeti tematikát feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkoztató, turisztikai információs pont, ajándékbolt, büfé és kávézó is létesült itt. A projekt nem csupán Regéc számára jelenti a fenntartható turizmus megteremtését, hanem a térség gazdasági életére is pozitív hatással van.

A projekt hozzájárul a Zempléni-térség turizmusának erősödéséhez, a kulturális turizmus helyi potenciáljának maximális kihasználásához.