Egyedülálló diagnosztizáló készülék Debrecenben

Átadták Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina központját a Debreceni Orvos és Egészségtudományi Cenrtumban csütörtökön. A komplexumban egy világviszonylatban is egyedülálló dignosztikai berendezés is helyet kapott, amelyik minden eddiginél gyorsabban és pontosabban mutatja ki a daganatos, valamint a szív és érrendszeri betegségeket. Az ünnepélyes átadáson részt vett Székely Tamás egészségügyi miniszter is.

Az világviszonylatban is újdonságnak számító diagnosztizáló készülék magyar fejlesztésű. A képalkotó berendezés egyszerre ötvözi a hagyományos SPET, PET és CT vizsgálatokat. A hármas funkció pedig segíti a betegségek gyors felismerését és a hatékony kezelési módok kiválasztását.

A népbetegségnek számító kardiovaszkuláris megbetegedéseket is könnyebben ki lehet szűrni az új készülékkel. A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható. Így rövid idő alatt teljes képet lehet adni a szív anatómiai és funkcionális állapotáról – ismertette az egyedülálló készülék előnyeit Dr. Paragh György, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségügyi Centrumának elnöke.

Az AnyScan elnevezésű készülék gyártója finanszírozta a 2 milliárd forintos Nukleáris Medicina Központ felépítését is a Debreceni Egyetemen. Bagaméry István a cég vezetője azt mondta, ez nekik megéri, mert jó referencia a számukra.

A 2000 négyzetméteres központ területén az új készülék mellett még PET-CT készülék, gamma kamerák, SPECT-CT műszerek biztosítják a magas színvonalú betegellátást. A centrumban hamarosan egy 8 ágyas fekvőbetegrészleget is kialakítanak, ahol lehetőség nyílik a rosszindulatú betegségek izotópterápiájára, valamint a nehezen kezelhető gyulladásos izületi betegségek kezelésére is.