Egyedülálló zebra Tiszaújvárosban

Egyedülálló zebra Tiszaújvárosban

Tiszaújváros – Az élénkpiros keretbe foglalt térhatású gyalogátkelőhely, mintha megtörné az utat, így óhatatlanul is lassításra készteti a gépjárművek vezetőit. Ilyen - a megyében egyedülálló, de országosan is ritkaságnak számító – megoldással védik a gyalogosokat Tiszaújvárosban mostantól.

A rendszeresített baleset-megelőzési akciók eredményeként ebben az évben tiszaújvárosi gyalogátkelőhelyen nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset. Mégis -  a biztonság további fokozása érdekében - úttörő technikai megoldást alkalmaznak a városban. Az egyébként szokásos fehér színű, az útra hosszirányú zebra felfestéseket élénkpiros színű, térhatású keretbe foglalták. Ez egyrészt jóval kirívóbb a környezetéből, és már messzebbről is jól észlelhető, másrészt – az egyszerű útburkolati festésnek - olyan hatása van, mint ha térkővel rakták volna ki, mert az átkelő felé közeledő autós azt látja, mint ha kiemelkedne az úttestből. Ennek köszönhetően a korábbiaknál is óvatosabban közelítik meg a zebrát, s a KRESZ által egyébként kötelezően előírt „fokozott óvatossággal történő megközelítés” szabályának is maradéktalanul eleget tesznek. A tíz napja felfestett út típusú zebrát a közeljövőben további öt követi majd – tudatta Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa.

Statisztika
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ez év elejétől szeptember 30-ig összesen 
739 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. Összehasonlításként 2007. ugyanezen hónapjaiban 752 ilyen eset fordult elő. A gyalogosok által okozott személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma az előzőkkel azonos 
időszakban: 2008-ban 67; 2007-ben 63.