Egyedülálló magyar találmány

Miskolc – Elsősorban idős emberek szellemi és fizikai állapotának felmérésére alkalmas eszközt mutattak be Miskolcon szerdán.

Az alkalmazásában és kialakításában egyaránt világújdonságnak számító magyar találmány prototípusát dr. Kellényi Lóránt professzor, akadémiai kutató fejlesztette ki, annak mását, valamint az első öt példányát a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézetében (Bay-Nano) készítik el.

A napokban bemutatott műszerrel olyan korai elváltozások is észlelhetők, amelyeket magán esetleg nem is vesz észre az idős(ödő) ember. Annak mérésére, hogy hol tart a mentális leépülésben (ami 30 éves kortól elkerülhetetlen, mondhatni természetes folyamat, elegendő egy fülhallgatót a fejére tenni és közben a hangok hallatán egy gombnyomással jelzéseket adni. A készülék a gondolkodáson túl a szív-érrendszer működéséről, a kézremegésről, a carotis– (az agyat ellátó ér) és a perifériális keringéséről, a vegetatív idegrendszer működéséről is információkat ad. A mért adatok, a számítógép képernyőjén megjelenő görbék elemzése alapján meghatározható, hogy az illető korának megfelelő-e az elváltozás mértéke, vagy annál komolyabb; igényel-e további orvosi kivizsgálást, ellátást, avagy terápia gyanánt megfelelő mentális és fizikai tréningekkel, étrenddel lehet lassítani a tendenciát.

Személyes élmény

A feltaláló 80-on felüli prof.Kellényi Lórántneurobiológus, agykutató, eredetileg villamosmérnök, elmesélte, hogy a több évtizedes kutatáson alapuló műszer kifejlesztéséhez hozzájárult egy személyes élménye. Infarktus utáni nagyműtétből ébredve azt tapasztalta: „mintha valami elveszett volna”. Romlottak a mentális képességei, a memóriája. Ez indította arra, hogy a fejlesztését az időskor problémája felől vigye tovább. Több mint 100, altatásos nagyműtéten átesett betegen történt vizsgálatai igazolták a feltevését, miszerint a többórás altatás a betegek jelentős részénél (az eddigiek szerint 40 százalékánál) elváltozásokat okoz az agy működésében, holott ezzel a rehabilitáció során nemigen szoktak törődni. „Márpedig az agyat is tréningeztetni kell!” Ő is ennek köszönheti munkaképességének visszanyerését. Készülékének eddigi kipróbálása során arra jutott: a nők mentálisan sokkal sérülékenyebbek, mint a férfiak, így korábbi nyugdíjazásukat is indokoltnak tartja, sokuknál nemigen várható el, hogy 50 fölött ugyanazt a munkát végezzék, mint korábban. Ugyanakkor fontos célként jelölte meg – különösen a várható életkor kitolódásával – a munkaképesség meghosszabbítását, illetve az önellátásra képes időszakét. Ez nem csupán az egyének és a családok szempontjából volna kívánatos, de a társadaloméból is: egyetlen év alatt is milliárdokat lehetne megtakarítani azáltal, ha az idős emberek tömege nem szorulna az egészségügyi és szociális intézményrendszerre.

Fiatalok bevonásával

Dr. Pungor András, a Bay-Nano igazgatója bemutatta azt az öt fiatal mérnökhallgatót is, akik Gáti Attila, a Miskolci Egyetem docensének vezetésével közreműködtek a készülék előállításában. Dr. Szalkai Iván, a Dél-borsodi Egészségügyi és Szociális Klaszter vezetője arról is szólt: a klaszter más tagjainak bevonásával az öt készülékkel 2000 emberre kívánják kiterjeszteni a vizsgálatokat. Reményeik szerint hamarosan megkezdődhet a sorozatgyártás, így a háziorvosok által elérhető áron előbb-utóbb széles körben elterjedhet az újfajata szűrővizsgálati eszköz és módszer.

Szalóczi Katalin

 
hirdetés


hirdet�s