Egybiztosítós modellre váltana Szlovákia?

Szlovákiában elég volna egy egészségbiztosító is – mondta Robert Fico szlovák kormányfő a pozsonyi közszolgálati rádiónak adott szombati interjújában. Északi szomszédunknál több-biztosítós modell működik az egészségügyben. A körülbelül 5,4 millió lakos közül 3,4 millióan a két állami intézmény, vagyis az Általános Egészségbiztosító és a Közös Egészségbiztosító ügyfelei, a többiek magántulajdonú társaságokkal szerződtek.

A pozsonyi egészségügyi minisztérium készül a biztosítási rendszer módosítására, tervezete szerint kötelezően az állami biztosítók ügyfeleivé válna mindenki, akik helyett az állam fizeti a járulékokat, vagyis például a gyerekek és a nyugdíjasok is. Fico mostani rádiónyilatkozatával továbbment: gyakorlatilag nyilvánvalóvá tette, hogy az egybiztosítós rendszer bevezetését fontolgatják.

A legerősebb kormánypártot, a szociáldemokrata Smert (ejtsd: szmer) vezető miniszterelnöknek elképzelését még két koalíciós partnerével is meg kell vitatnia. A legkissebb kormánypárt, a háromszoros ex-kormányfő Vladimír Meciar (ejtsd: vlagyimír mecsiar) vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom már korábban bejelentette: ellenzi az egybiztosítós modellt arra hivatkozva, hogy a polgároknak meg kell hagyni a szabad választás lehetőségét.Sporthírek