Együttműködés helyett nyilatkozatháborúzik a két ukrajnai magyar szervezet

Egyelőre meghiúsulni látszik a választási együttműködés a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) között.

Az októberi önkormányzati választások közeledtével az UMDSZ javasolta, hogy a két legnagyobb ukrajnai magyar érdekvédelmi szervezet egyesítse az erőit. Az augusztus végén kezdődött megbeszélés-sorozat kedden esedékes második fordulóján azonban a  KMKSZ küldöttei nem jelentek meg.

A tárgyalások folytatása helyett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség nyilvánosságra hozta a szervezet elnökségének nyilatkozatát, amely szerint az UMDSZ javaslata nem ad módot a képviselői felelősség egyértelmű és következetes érvényesítésére az egyes szervezetek vonatkozásában. “A KMKSZ-vezetők UMDSZ-listán és az UMDSZ-vezetők KMKSZ-listán történő indítása nem teszi lehetővé a majdani frakciók következetes, érdemi működését, s további feszültségek forrásaként végső soron rontja az eredményes kárpátaljai magyar érdekvédelem esélyeit” – áll a nyilatkozatban.

A KMKSZ vezetői szerint az UMDSZ ajánlatából hiányoznak a világos elvek a listák összeállításáról és az egyéni jelöltek indításáról, és e felmerülő vitás kérdések eldöntésének nincs átlátható mechanizmusa. A KMKSZ elnöksége ennek ellenére továbbra is nyitott a gyakorlatban is érvényesíthető konkrét együttműködés felé, többek között annak érdekében, hogy a magyar szavazók magyar pártokra adják szavazataikat

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a szervezet lapjának csütörtöki számában úgy fogalmazott, hogy “az UMDSZ választási együttműködési ajánlata szembeszökően irreális, mint a vasorrú bába vagy a hupikék törpikék.”

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöksége szintén nyilatkozatot fogalmazott meg, mely szerint ők úgy látják, az ajánlatukat nem értelmezte megfelelően a konkurens szervezet. Ezért azzal a javaslattal fordulnak a KMKSZ elnökségéhez, hogy az idő rövidsége miatt még ezen a héten, legkésőbb szeptember 5-ig kerüljön sor újabb tárgyalási fordulóra, amelyekre a KMKSZ is készítse el saját javaslatait.

– A kritikáikat megfogalmazták ugyan, de nem tettek az asztalra semmilyen indítványt. Mi továbbra is nyitottak vagyunk, ám megszabtuk, szeptember 5-ig fogalmazzanak meg egy együttműködési javaslatot. Mi azt készek vagyunk megvitatni, akár alá is írni. Ha erre nem kerül sor, vállalniuk kell a politikai felelősséget és az esetleges negatív következményeket is – nyilatkozta a Kárpáti Igaz Szó-nak Gajdos István, UMDSZ-elnök.
– Független Hírügynökség –
hirdetés


hirdet�s