Egy volt házaspár filmjei esélyesek BAFTA-fõdíjra

A volt férj és a volt feleség csatázik egymás ellen a brit film- és televíziós akadémia, vagyis a BAFTA fõdíjáért, amit a többi elismeréssel együtt vasárnap este adnak át a londoni gálán. A volt házaspár, James Cameron és Kathryn Bigelow alkotói küzdelmébõl a legjobb filmnek járó díjat vagy az “Avatar”, vagy a “Bombák földjén” kaphatja.

Az AFP szerint sztárok tucatjai jelennek meg a londoni Királyi Operaház gáláján. Köztük Colin Firth, Robert Pattinson, Kristen Stewart, Quentin Tarantino, Uma Thurman és Audrey Tautou.

Az “Avatar” nem csak a legjobb film címéért pályázik, további hét kategóriában is jelölt.

A Cameron-Bigelow ex-házaspár nem lehet biztos abban, hogy “házon belül” marad a díj. Van ugyanis egy harmadik esélyes film, amelyet már sikerrel mutattak be a berlini filmfesztiválon, és amely nyolc jelölést kapott a BAFTA-n. Ez a film a “Nevelés” címû angol alkotás, amely egy kispolgári családban élõ tizenéves londoni lány felnõtté válásáról szól a hatvanas évek elején.

Azt már biztosan tudni, hogy a brit színésznõ, Vanessa Redgrave hatévtizedes pályafutását legnagyobb presztízsû kitüntetésével, akadémiai tagsággal ismeri el a BAFTA a díjkiosztón. Az akadémiai tagságot korábban olyan hírességek kapták meg, mint Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Steven Spielberg, Sean Connery vagy Elizabeth Taylor.

Az viszont még bizonytalan, hogy a meghívásnak eleget tesz-e Vilmos herceg, a trónörökös Károly és a néhai Diana idõsebb fia.Sporthírek