Egy virág(hagyma) a méltóságért

Egy virág(hagyma) a méltóságért
Miskolc is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja természetessé tenni viszonyulásunkat a betegséghez, elmúláshoz. A Városház téren virágokat ültettek a mozgalom követői. 

A Méltóság Mezeje Mozgalom a gyógyíthatatlan betegek humánus kezelésére és az emberi méltóság megőrzésére kívánja felhívni a figyelet. A hozzájuk csatlakozók feladatuknak tekintik e téren a társadalmi felelősségre felhívni a figyelmet. Vallják, hogymár gyermekkorban el kell kezdeni a tudatos nevelést, amely a betegséghez, az elmúláshoz való viszonyt természetessé teszi, s fejleszti a gondoskodás, a segítségnyújtás iránti igényt.

A nemzetközi mozgalomhoz tavaly ősszel csatlakozott a Magyar Hospice Alapítvány. Ám míg egy éve csak Budapesten és Debrecenben voltak kapcsolódó rendezvények, idén Szombathelyen, Pécsen és Veszprémen túl Miskolcon is. Utóbbin nem véletlenül, hiszen az Erzsébet Hospice Alapítvány 1994 óta segíti a gyógyíthatatlan betegek szenvedésének enyhítését, a mozgaloméval egyező célok mellett.

A különféle helyszíneken ősszel elültetett nárciszhagymák tavaszi virágzásának idején szolidaritási sétákat szerveznek majd. Nem véletlenül választották e célra épp a nárciszt, a remény szimbólumát.

Szélesedő mozgalom
A rendezvény alapgondolatát az angliai Marie Curie Cancer Care Fields of Hope nevű programja adta, melyhez számos országban csatlakoztak már. Az idén hazánkban már 6 nagyvárosban leszenek rendezvények, amelyeket október első két hetében tartanak meg. Az egyes programok megvalósításában a helyi hospice szervezetek, önkormányzatok és a városi kertészeti vállalatok vállaltak nagy szerepet.
A program fővédnöke Sólyom Erzsébet, a Magyar Köztársaság elnökének felesége. Nemzetközi fővédnöke: Maria Kaczynska Asszony a Lengyel Köztársaság Elnökének felesége. A védnökséget Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete, és Bente Angell-Hansen, Norvégia korábbi magyarországi nagykövete.