Egy tonna könyvvel indult Kárpátaljára

Egy tonna könyvvel indult Kárpátaljára
© Fotó: Kozma István
Miskolc – Háromezer darab, azaz egy tonna könyv gyűlt össze a miskolci önkormányzat felhívására, a „Küldj egy könyvet Kárpátaljára!” karitatív kezdeményezéséhez csatlakozva, mondta el csütörtökön sajtótájékoztató keretében Hollósy András önkormányzati képviselő, aki délelőtt fél 10-kor rakta be az utolsó doboz könyvet a kocsiba.

Elmondta azt is: az akciót a DVTK-szurkolók indították el, amihez az önkormányzat csatlakozott.

– Hál’ Istennek politikai hovatartozástól függetlenül nagyon sok önkormányzati képviselő adakozott. Sok felajánlást kaptunk a város polgáraitól, és külön köszönet a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak, amely 100 darab, teljesen új Márai-kötettel járult hozzá az akció sikeréhez – jelezte Hollósy András.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Hozzátette: a 3000 darab könyvvel öt kárpátaljai települést segítenek. Ezek: Salánk, Dercen, Nagybégány, Kisszelmenc és Palágykomoróc. A miskolci önkormányzat 2015 tavaszán is segítséget nyújtott ezen községeknek, akkor 500 ezer forintnyi képviselői felajánlással és 20 millió forint további anyagi támogatással. A könyvek óvodákba, általános és középiskolákba, könyvtárakba és faluházakba jutnak majd el.

– Akciónkkal szerettünk volna szolidaritást vállalni a Kárpátalján élő 150 ezer magyar emberrel, akik az ukrán nyelvtörvény miatt nem használhatják és tanulhatják szabadon a magyar nyelvet. Köszönjük a DVTK szurkolóinak a könyvgyűjtési akció kezdeményezését, nagyszerű gondolat volt! – fogalmazott Hollósy András, majd beült a könyvekkel megrakott autóba és elindult Beregszászra, ahol a támogatott települések polgármesterei várták.

– ÉM-HE –