Egy teljes napig rejtvényt fejtenek a fővárosban

24 órás, nemzetközi rejtvénybajnokságot tartanak Budapesten a hétvégén. István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének (ROE) elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: olyan logikai – matematikai jellegű feladatok várják a versenyzőket, amelyekhez nem kell nyelvismeret, ennek legismertebb példája a sudoku. Idén 12 országból 36 versenyző méri össze szellemi és fizikai állóképességét – tette hozzá.

István György elmondta: Magyarországon is sokféle verseny van a hagyományos keresztrejtvénytől kezdve a logikai feladatokig, a 24 órás megmérettetést pedig 2000-ben rendezték meg először. Ez egy magyar találmány, ahol 24 órás keresztül, 13 darab 100 perces feladatsort kell megoldani, ezek között pedig 10 perc szünetet kapnak a versenyzők – magyarázta a ROE elnöke. Hozzátette: a mostani verseny szombat délelőtt fél 11-től vasárnap fél 11-ig tart. A feladványok logikai – matematikai jellegűek, ezeket bárki kitöltheti nyelvismeret nélkül. A legismertebb ilyen a sudoku, ahol 1-9-ig, ismétlés nélkül kell beírni a számokat egy ábrába.

Idén 12 országból, köztük Németországból, Törökországból és Nagy-Britanniából érkeztek versenyzők, és részt vesz a megmérettetésen Madarasi Pál korábbi világbajnok is – mondta István György. Hozzátette: világbajnokságot 1991 óta rendeznek más-más helyszíneken, jövőre immár harmadszor Budapest ad otthont a világversenynek.