Egy székelyföldi újságíró nyerte a Tehetség napja pályázatát

Egy székelyföldi újságíró nyerte a Tehetséges Magyarországért Alapítvány szépirodalmi pályázatát. A fődíjat, 350 ezer forintot a Tehetség napján, vasárnap az Operett Színházban vehette át. Az eseményen jelen volt Kovács Kálmán államtitkár, Spíró György Kossuth-díjas író és számos ismert személyiség.

A szépirodalmi pályázatra több mint 150-en jelentkeztek. Lővétei Lázár László csíkszentdomokosi újságíró, a Székelyföld című lap szerkesztőjének nyertes pályamunkája, egy Arany Jánosról írt esszé az alapítvány honlapján, a www.temal.hu-n olvasható – mondta el a Független Hírügynökségnek Kállai Gábor, a kuratórium elnöke.

Az alapítvány az eseményen 3 másik pályázatot is útjára indított. Ezekkel a tehetséges fogyatékkal élőket, iskolásokat és zenepedagógusokat kívánják támogatni. A fogyatékkal élők nyertes pályázataira háromszor 200 ezer forintot, az “Iskola-Tehetség”-re 300 ezer forintot, a zenetanárokéra összesen 700 ezer forintot szán az alapítvány.

A cicil szervezet hitvallása, hogy mindenki tehetséges és mindenki tehetségére szükség van. Megalakulásuk óta többek között támogattak egy erdélyi zongoristát, egy tehetséges Rubik kocka forgatót, jelenleg két magyar hegymászó expedícióját.

A vasárnapi rendezvényen 100 fős közönség előtt ismert személyiségek vitáztak a tehetségről, a tehetséggondozásról. A kerekasztalbeszélgetés résztvevői között volt például Vágó István műsorvezető, Farkasházy Tivadar humorista, Polgár Judit világhírű sakkozó. A kerekasztalbeszélgetésen többen egyetértettek abban: nagy kudarctűrő képesség kell ahhoz, hogy valaki felszínen tartsa a tehetségét.