Friss hírek

2009.12.29. 13:58

Oroszország és Ukrajna megegyezett a tranzit-olaj áráról

<p>Megállapodás született Oroszország és Ukrajna között az Európába irányuló tranzit-olaj áráról - jelentette be kedden Ukrajna állami gázvállalata, a Naftogaz.</p>

Orosz médiajelentések szerint hétfõn este hétfõn este írták alá a megállapodást, melynek értelmében Moszkva elfogadta az Ukrajnák keresztül haladó kõolajszállítás úgynevezett tranzitdíjának 30 százalékos emelését.

Moszkva korábban attól tartott, hogy ha nem születik megállapodás, akkor veszélybe kerülhet az Európai Unió tagállamaiba - köztük Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - irányuló olajszállítás.

A mostani megállapodás szerint viszont az Ukrajnán keresztül szállított orosz olaj mennyisége sem lesz kevesebb 2010-ben, mint idén.

Novemberben Moszkva jelentette be, hogy Ukrajnával sikerült egy olyan megállapodást aláírni, amely garantálja, hogy nem ismétlõdik meg az elmúlt években történt gázkrízis sem.

Az Európai Unió tagállamaiban felhasznált gázmennyiség csaknem egynegyede érkezik Oroszország felõl: a gázmennyiség 80 százaléka Ukrajnán keresztül jön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!