Egy pici Miskolcot is kilőttek az űrbe

Egy pici Miskolcot is kilőttek az űrbe
Miskolc – A Francia Guyana-i kilövőhelyről indult és sikeresen pályára állt a Sentinel2A.

„Az interneten követhettük a komplett holdbeszerelést, az utoljára látott magyar alkatrész a SWIR radiátor volt, még integettem is neki” – mesélte Bárczy Pál, a miskolci Admatis Kft. ügyvezetője. Az öröm nem véletlen, hiszen a műhold 70 olyan eszközzel indult útnak, amit az Admatis vezetésével több mint tíz HUNSPACE – azaz Magyar Űripari Klaszter – tag állított elő.

„Ez az esemény a HUN­SPACE, az Admatis és a magyar műholdipar történelmi sikere. Régen készültünk rá, most mégis alig hisszük el: mostantól kezdve vagy nyolc éven át a Sentinel 13 csatornáján keresztül ontja majd a felvételeket, és szurkolhatunk, hogy meghibásodás nélkül töltse ki a tervezett működési ciklusát” – fogalmazott az ügyvezető.

Azt is elmondta, igaz, hogy a magyar űraktivitás hosszú múltra tekint vissza, de eddig inkább a tudományos munkában jeleskedtünk, a mostani fejlesztések azonban a szolgáltatások területén jelentenek előrelépést.

Bárczy Páltól megtudtuk, a Sentinel2A-t úgy képzeljük el, mint egy fényképezőgépet, amelyhez az Admatis vezetésével hőlesugárzó és optikai alkatrészek – például radiátorok, fényzár – is készültek Miskolcon, hazánkban. Ezeket – a gyártás előtt – négy éven keresztül tervezték, analizálták.

ÉM-NSZR
hirdetés
hirdet�s