Egy óra alatt bejegyzik jövőre a céget – Népszava

Százezer forint helyett tizenötezerből is megúszható a cégbejegyzés, nem kell külön ügyvédhez, közjegyzőhöz fordulniuk a kisvállalkozóknak – derül ki a kormány legutóbbi ülésén elfogadott törvényjavaslatból. A zártkörű részvénytársaságoknak húsz helyett öt milliós, míg a kft.-knek három millió helyett csak félmillió forintos alaptőkével kell rendelkezniük – írja a lap.

Szeptembertől két munkanapra, 2008. július elsejétől pedig, amikor kötelezővé teszik az elektronikus bejegyzést, egy munkaórára csökkenhet az egyszerűsített cégbejegyzési kérelem elbírálása. Korábban ez többhetes ügyintézést vett igénybe. A kormány által elfogadott törvényjavaslatot még el kell fogadnia az Országgyűlésnek – írja a lap.

Az egyszerűsített cégbejegyzést elsősorban kis- és középvállakozásoknak találták ki (kkt., bt., kft.), melyeknek mindössze ötféle dokumentumot kell csatolniuk a bejegyzési kérelemhez. A javaslat melléklete mindhárom cégformához tartalmaz szerződésmintát. Ezzel – minután a cég adataival kitöltötték – egy használható és bejegyzésre alkalmas alapító okirathoz jutnak a vállakozók. Az alapítási címpéldány elkészítése miatt nem kell majd közjegyzőhöz menni, azt bejegyzést végző ügyvéd is ellenjegyezheti. Továbbá bankszámlát sem kell előzetesen nyitni, csupán nyilatkozni kell annak meglétéről, és a bejegyzés után nyolc napon belül megnyitni a bankszámlát, és befizetni a pénzt – olvasható a lapban.