Egy nem mindennapi orvosi beavatkozás az állatparkban

Akt.:
Egy nem mindennapi orvosi beavatkozás az állatparkban
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Nemzetközi hírű fogorvost kellett hívni a Nyíregyházi Állatpark elefántbikájához, mert kitörte az agyarát.

Nem mindennapi beteglátogatáson járhattunk ma a Nyíregyházi Állatparkban, ugyanis kedden hajnalban speciális fogászati beavatkozáson esett át az intézmény három éve született kis afrikai elefántbikája. A sajtó meghívott képviselői természetesen már az eredményesen zárult műtét utózöngéit láthatták, azt a pillanatot, ahogyan Kító két nőstény társaságában – láthatóan kiegyensúlyozottan, és kitűnő hangulatban – legelészik, és anélkül élvezi a júniusi nyarat, hogy bármire is emlékezne a hajnalban történtekből.

Persze hogyan is emlékezhetne, ugyanis az állatpark 3 állatorvosának és 6 gondozójának a közreműködésével hajnali 4 órakor már álomba is szenderült, hogy azt követően a Pretóriai Egyetem Állatorvostudományi Karának a professzora, dr. Gerhard Steekamp nagy szakértelemmel megműtse.

A dél-afrikai professzor mellett dr. Papp Endre, a Nyíregyházi Állatpark vezető állatorvosa asszisztált, aki elmondta, hogy az állat egy szerencsétlen tolakodás eredményeképpen sérülhetett meg.

Steekamp professzor ugyan soha nem járt még a nyíregyházi állatkertben, de mivel többször is kértek tőle orvosi tanácsot, a szakértelme nem volt ismeretlen a helyi állatorvosok előtt. Azok kevés szakemberek egyike, aki akár egy kifejlett elefántbika agyarának az eltávolítására is képes. Szerencsére Magyarország dél-afrikai Nagykövetsége is sokat segített, s gyorsan vízumot szereztek a nemzetközi szaktekintélynek.

KM