Egy néhai rabszolga nevét kapta egy eddig rasszista nevû kaliforniai hegy

Egy egykori patkolókovács nevét kapta egy kaliforniai hegy, amelyet eddig Negrohead néven ismertek – közölte vasárnap a BBC. A Malibu közelében lévõ 619 méter magas hegy neve mostantól hivatalosan Ballard-hegy.

A felszabadított rabszolga, John Ballard nem sokkal a polgárháború után, 1869-ben telepedett le az akkor még kietlen hegynél, ezért úttörõnek, felfedezõnek is tekintik. Az átkeresztelési ceremónián Ballard leszármazottai közül sokan megjelentek.

Az új név azért is volt fontos, mert sokan rasszistának tartották az elõzõt, hiszen a Negrohead azt jelenti, hogy négerfej. A helytörténészek szerint a fajgyûlölõ kicsengésû “negro” elõtagot a 60-as években kapta a hegy neve, és a szövetségi térképek is feltüntették.

Az Egyesült Államok Földrajzi Intézete tavaly hagyta jóvá a névváltoztatást, miután a Los Angeles megyei felügyelõ tanács ezt kérvényezte.

“Nem tudom, másoknak mit jelent ez az egész, de nekem nagyon sokat”- mondta az ünnepségen a néhai rabszolga 85 éves dédunokája, Reggie Ballard, aki a Los Angelesi tûzoltóságtól ment nyugdíjba.