Friss hírek

2008.08.15. 09:52

Életveszélyes iskolák Pécsett - kettőben elkezdődhet az oktatás a harmadikat őrizni kell

<p>Őrizni kellene az Illyés Gyula Általános Iskolát és Óvodát Pécsett. Ez a csütörtökön tartott önkormányzati bizottsági ülésen vetődött fel. Az épület IMS technológiával épült, a szakértői vizsgálat szerint életveszélyessé vált, nem kezdődhet el a tanítás. Az intézmény körül azonban megjelentek a tolvajok, eddig csatornafedlapokat loptak el.</p>

A másik két IMS-technológiával épült pécsi iskolában megindulhat szeptemberben a tanítás, ezeket még egy évig folyamatos műszaki ellenőrzés mellett lehet üzemeletetni. A harmadiknak - az Illyésnek - viszont költöznie kell. A szakértői elemzések szerint a Testvérvárosok terei és az Árpád Fejedelem Gimnázium állandó műszaki felügyelet mellett ugyan, de jelenlegi helyén fogadhatja a diákokat. Az Illyés Gyula Általános Iskola kénytelen lesz költözni, előreláthatóan a Pétáv üres kertvárosi irodaházában, és a Nevelési központban folytatják ideiglenesen az oktatást.

Papp Judit főjegyző a Független Hírügynökségnek elmondta: mindent megtesznek azért, hogy zavartalan legyen az iskolakezdés. Egy tanulmányt is összeállítottak, hogy minden gördülékenyen menjen. A határozat szerint azonba ha szükséges, van mód arra, hogy rendkívüli szünettel módosítsák a tanévkezdést. A szülőket pedig minél előbb megpróbálják értesíteni arról, hogy gyermeküket hol okotatják majd szeptembertől.

Mint az korábban megírtuk, az IMS-technológia lényege, hogy az épületet egymáshoz feszített vasbeton szerkezetekből húzzák fel. Bár a szerkezetek nagyon rugalmasak és a földrengéseknek is ellenállnak, Pécsett egy olyan kötésgyorsító anyagot kevertek a betonba, amely magába szívta a nedvességet, és elrozsdásította a szerkezetben lévő acélhúrokat. Az iskolaépületek azért váltak életveszélyessé, mert a kábelek, amelyek az épületet tartják meggyengültek, van ahol el is szakadtak.

Az Illyés Gyula Általános Iskola van a legrosszabb állapotban azt már le kellene bontani - mondta el a korábban Független Hírügynökségnek Rabb Péter műszaki szakértő. Az Árpád Fejedelem Iskola és Gimnáziumnál és a Testvérvárosok terei iskolánál teljes szerkezeti felújításra van szükség. Ez azonban műszaki felügyelet mellett még várhat egy évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!