Egy nagykanizsai ház 16 lakásában már 15-en betegedtek meg rákban

Rejtélyes megbetegedések egy nagykanizsai házban: a lakótelepi épület két lépcsőházának 16 lakásában már 12-en haltak meg rákban. Három lakónál pedig a közelmúltban fedezték fel a betegséget. A lakók azt feltételezik, hogy az épület pincéjében elhelyezett nagyfeszültségű transzformátor-állomás okolható a tragédiákért. A tudomány egyelőre nem igazolja a gyanút.

Eleinte nem gyanakodtak a transzformátor-állomásra, de a közelmúltban összeültek a lakókkal. Kiderült, hogy a nagyfeszültségű berendezés közelében lévő két lépcsőházban már 12-en meghaltak.

Az épület többi részében az átlagnál nem magasabb a betegek aránya. A lépcsőházak egyszerre, ugyanabból az anyagból épültek több mint 40 évvel ezelőtt. Egyetlen különbség van, mégpedig a transzformátor-állomás. A lakók ezért feltételezik, hogy a berendezés elektromágneses sugárzása betegítette meg őket.

A lakók már kérték, hogy elkerüljön ez a transzformátor, de az áramszolgáltató nem teljesítette a kérést – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Bizzer András, önkormányzati képviselő. Hozzátette, hogy tudományos kutatások egyelőre nem igazolják a transzformátor-állomások egészségkárosító hatását, de a gyanú ebben az esetben alapos.

Az önkormányzati képviselő vizsgálatot kér a tisztiorvosi szolgálattól, és kezdeményezi az áramszolgáltatónál a transzformátor-állomás áthelyezését. Bizzer András egyébként úgy tudja, hogy a trafót a hatályos előírások alapján üzemeltetik a házban, de az áramszolgáltató a közeljövőben kivizsgálja a lakók feltételezéseit. Amennyiben kiderül, hogy az elektromágneses sugárzás értéke egészségügyi határérték felett van, akkor a szolgáltató áttelepíti a berendezést.