Friss hírek

2007.12.26. 13:48

Csaknem 10 napja éhségsztrájkol a két szerzetes - jól vannak

<p>Egészségesek és jól vannak a csaknem tíz napja éhségsztrájkoló jezsuita szertesek. Hofher József és Vértesaljai László vízkeresztig, azaz január 6-áig csak folyadékot vesz magához. Az éhségsztrájkkal a gazdasági, morális és politikai problémákra akarják felhívni a közvélemény figyelmét.</p>

December 17-én éhségsztrájkba kezdett két jezsuita szerzetes. Ennek azonban volt előzménye is - mondta a Független Hírügynökségnek Vértesaljai László. Október közepén már elkezdtek egy vallásos kezdeményezést: a Jézus által javasolt módszerrel, azaz csak imádsággal és böjttel próbálták - ahogy a szerzetes fogalmazott - "az országban uralkodó súlyos, kilátástalannak tűnő morális, gazdaság politikai válságot leküzdeni".

Karácsony közeledtével úgy érezték, hogy nem változott semmi, ekkor érlelődött meg bennük, hogy "komolyabbra váltanak" - mondta Vértasaljai László. Az úgynevezett egészségbiztosítási törvény elfogadásához nincs köze, már korábban elhatározták ezt a lépést - tette hozzá.

Vízkeresztig, azaz január 6-ig csak vizet és gyümölcsteát isznak. Ha kell orvosi ellenőrzés, akkor majd elmennek. A szerzetes beszélt arról is, hogy csaknem 10 nap éhségsztrájk után teljesen egészséges, jó a közérzete, és lelkileg, szellemileg frissíti a komoly böjt. Az éhségsztrájk hírére egyébként egy szolidaritási kezdeményezés is kibontakozott: papok egy közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben a "tűrhetetlen" állapotra hívják fel a figyelmet. Eddig körülbelül 50-100 egyházi személy írta alá a levelet - közölte. A támogatók, ahogy a munkájuk engedi, részt vesznek a böjtben is.

Az éhségsztrájk céljáról Vértasaljai László elmondta: el akarnak gondolkodtatni embereket, hogy valóban ilyen nagy a baj, ha két jezsuita szerzetes éhségsztrájba kezdett. Nem megengedhető, hogy az éppen szolgáló kormány semmibe veszi a nép akaratát, pedig a néptől kaptak felhatalmazást a kormányzásra - tette hozzá. Jövő évben áttörést vár a szerzetes, nem politikailag, hanem mentálisan a gondolkodásmódban - fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!