Friss hírek

2009.08.22. 06:06

Mától új BKV-járatok, -vonalak, -menetrendek

<p>Augusztus 22-étõl, szombattól ismét változik a BKV Paraméterkönyve. Több járat menetrendje és útvonala változik, de a tavalyinál csak kisebb mértékû átalakítások lesznek. A BKV célja, hogy újabb átszállás nélküli kapcsolatok legyenek a fõvárosi közlekedésben, és az, hogy újabb útvonalakon legyenek alacsonypadlós járatok.</p>

Az utasforgalmi tapasztalatok alapján korrigálják a menetrendet a budapesti tömegközlekedésben - indokolta a változtatást a BKV. A teljes hálózatot 2008-ban alakították át, a 2009. évi változások második ütemét pedig augusztus 22-tõl vezetik be.

Buda középsõ és északi részén két új járatot indítanak. Az egyik a 111-es számú autóbusz, ami a II. kerület zöldmáli területein közlekedik, a Batthyány tér és a Kolosy tér között. A járat részben a jelenlegi 11-es és 29-es autóbuszok vonalán jár. A Moszkva tér és a Széher út között pedig a 129-es számú járatok nyújtanak közvetlen metrókapcsolatot a kuruclesi térségben élõknek. A 29-es busz vonalát meghosszabbítják a Kelemen László utcától Hûvösvölgyig, illetve a Kolosy tértõl a Szentlélek térig. Ezzel átszállásmentes kapcsolat lesz a hûvösvölgyi térségbõl Óbuda, az 1-es villamos és a szentendrei HÉV felé. Megszûnik ugyanakkor a 256-os autóbusz, ami gyakorlatilag párhuzamosan közlekedik a 61-es villamossal.

A Boráros térrõl közvetlenül lehet eljutni a fogaskerekû svábhegyi állomásáig a meghosszabbított útvonalú 212-es autóbusszal. Így a fõváros déli kerületeibõl is könnyen el lehet érni a budai hegyek kedvelt kirándulóhelyeit, a XII. kerület központját és a rakparti egyetemeket. A 190-es busz megszûnik, helyette ezen a vonalon a 90 és 90A járatok járnak mindkét irányban a Királyhágó tér érintése nélkül. A kimaradó szakaszon, vagyis a Királyhágó tér és a Szent Orbán tér között a 212-es járattal lehet utazni.

A 139-es autóbuszok teljes üzemidõben a Moszkva tér (Várfok utca) végállomásig járnak, vagyis a gazdagréti utasoknak közvetlen kapcsolatuk lesz a nagykörúti villamosokkal és számos más buszjárattal. A 139A jelzésû betétjárat megszûnik.

Dél-Budán is jelentõs változások lesznek: a 150-es és 250-es autóbuszok a Kosztolányi Dezsõ tér helyett a Fehérvári útig közlekednek, így átszállás nélkül el lehet jutni a 4-es, 18-as, 41-es és 47-es villamosokhoz. Meghosszabbítják a 251-es autóbusz vonalát is, ami Budafokon a Városház térig jár. A 240-es autóbuszok Budaörs felé a Nagyszõlõs utcán keresztül, a Kosztolányi Dezsõ tér érintésével közlekednek, akárcsak hétköznap a 240E jelzésû járat. Sûrûbben jár majd a 141-es autóbusz, míg a 141A megszûnik.

A XVII. kerületben a 46-os autóbusz vonalát meghosszabbítják a Helikopter lakóparkig. A 198-as autóbusz mindkét irányban az Ananász utca - Naplás út útvonalon közlekedik, így megszûnik a korábbi, egymástól eltérõ útvonal. A 98-as autóbuszok Rákoscsaba vasútállomásig járnak majd, a 198-as régi vonalán, a Bártfai utca - Szent Imre herceg utca - Naplás út - Diadal utca között. A 98E autóbuszok hétköznaponként délután is járnak. A 162-es vonalat a közeli bevásárlóközpontig hosszabbítják meg, a mostani útvonalon közlekedõ járatok pedig a 262-es számozást kapják. A 176E autóbuszok a Cinkotai úttól a 276E útvonalán haladnak.

Az eddigi 95A járat 95-ös számozással a Stadionok metróállomásig közlekedik, továbbutazásra pedig a sûrített 178-as autóbuszt ajánlja a BKV.

Az éjszakai járatok vonalán is több összevonás lesz. A 956-os busz Hûvösvölgy (Pesthidegkút) felõl Pécelig közlekedik majd. A járat a 969-es vonalát is magában foglalja, ami így megszûnik. Normafa és Rákoskert között a 990-es autóbusz közlekedik, magában foglalva a 997-es vonalát.

Az útvonal-módosítások mellett több tömegközlekedési eszköz menetrendje is változik, amirõl a BKV a megállókban, szóróanyagokon és a társaság honapján tájékoztatja az utasokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!