Egy meleg szaúdi diplomata nyílt levele az amerikai sajtóban

Az amerikai sajtónak e-mailben eljuttatott nylít levelében azt állítja egy meleg szaúdi diplomata, hogy hazatérésre szólították fel és attól tart, meg fogják ölni hazájában – közölte szerdán az AP.

Az e-mailben, amit leközölt a Los Angeles Times is, a férfi azt közli, hogy a szaúdi külügyminisztérium nem hosszabbította meg az útlevelét, és megszüntették a posztját, miután Rijadban értesültek róla, hogy meleg, illetve egy zsidó nővel barátkozik. Szaúd-Arábiában törvény tiltja a homoszexualitást.

Nagy veszélyben van az életem, ha visszamegyek, fényes nappal fognak végezni velem, akár a nyílt utcán” – írta Aszeri, aki támogatói szerint jelenleg egy búvóhelyen van. Ügyvédje, Ally Bolour azt mondta a NBC tévétársaság híradójának, hogy a diplomata politikai menedékjogot kért. Aszerit augusztus 30-án kihallgatták a Belbiztonsági Minisztérium Los Angeles-i irodájában, mondta az ügyvéd, de részleteket nem árult el.

Júliusban Aszeri feltett egy írást az egyik népszerű arab honlapra Abdullah szaúdi királynak címezve. Abban elmaradottnak nevezte a szaúdi tisztségviselőket és militánsnak a szaúdi hitszónokokat, akik szerinte megcsúfolják az iszlám toleranciáját.

A férfi politikai menedék iránti kérelme kínos helyzetbe hozhatja az Egyesült Államokat, amelynek régi katonai szövetségese és olajszállítója Szaúd-Arábia.