Magyarország

2010.06.09. 16:55

Június 29-én választ köztársasági elnököt a parlament

<p>Június 29-ére, keddre írja ki az államfő-választást az Országgyűlés elnöke. A pártok június 25-én, 12 óráig ajánlhatnak jelölteket, legalább 50 képviselő aláírásával - mondta a Házbizottság szerdai ülése után Schmitt Pál házelnök.</p>

Jövő héten kétnapos ülést tart a parlament, a tervek szerint már hétfőn megtartanák a zárószavazást a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítását célzó javaslatról - utóbbi tartalmazza a közüzemi díjak emelésével kapcsolatban tervezett moratóriumot. Június 21-én kezdődik a tavaszi ülésszak utáni rendkívüli ülésszak, amely a tervek szerint július 19-ig tartana.


A tervek szerint a parlament hétfői ülésén mind az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét és alelnökét vagy alelnökeit jelölő eseti bizottságról, mind az alkotmánybírákat jelölő bizottságról szóló előterjesztés zárószavazását megtartanák. Így legkésőbb a rendkívüli ülésszakban megválaszthatná a parlament az ÁSZ új elnökét, alelnökét vagy alelnökeit, valamint a két hiányzó alkotmánybírát - mondta ugyancsak a Házbizottság szerdai ülése után Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A testület szerdai ülésén a frakciók többsége hozzájárult ahhoz, hogy hétfőn megtartsák az általános, majd a részletes vitáját a földgázellátásról, valamint a villamos energiáról szóló törvények módosítását célzó javaslatnak. Utóbbi tartalmazza a közüzemi díjak emelésével kapcsolatban tervezett moratóriumot, amely a kedden bejelentett gazdasági akcióterv egyik pontja.

Kedden kezdi meg az Országgyűlés egyebek mellett az egyszerűsített foglalkoztatásról, valamint a közbeszerzésekről szóló törvény módosításáról szóló javaslat általános vitáját.

A június 14-i és 15-i ülések még a tavaszi ülésszak részei lesznek, a június 21-i ülés pedig már a rendkívüli ülésszakra esik. Utóbbi a tervek szerint a július 19-i ülésnappal ér véget.

Balsay István újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy az adótörvények módosításával kapcsolatban a kormány tesz majd előterjesztést a parlamentnek. Utóbbi szintén a kedden bejelentett gazdasági akciótervhez kötődik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!